Настръхването на кожата може да стимулира растежа на косата

НаукаOFFNews Последна промяна на 13 декември 2018 в 14:51 5277 0

Кредит welltempered.wordpress.com

Настръхването на кожата не само кара космите ви да се изправят, но и да започнат да растат по-интензивно - мускулите, участващи в този процес, могат да стимулират космените фоликули, съобщи Science News.

Това твърди Я-Чи Сюй (Ya-Chi Xu) от Харвардския университет, който обяви откритието си на среща на Американското общество по клетъчна биология и Европейската организация по микробиология.

Според Сюй, настръхването на кожата може да стимулира растежа на по-гъсти косми при животните.

Нервите и мускулите, които участват в настръхването на кожата, стимулират и стволовите клетки в кожата, за да накарат космените фоликули да растат. 

Изследователите установиха, че нервите, които са част от симпатиковата нервна система, която контролира разширяването на зениците, пулса и други автоматични процеси, се намират до стволовите клетки, които образуват космените фоликули. Обикновено нервите са обвити в защитен филм - миелин - като изолатор на проводник. А екипът на Сюй установи, че краищата на нервите са оголени там, където докосват стволовите клетки на космените фоликули.

Тези нерви в кожата съдействат за отделянето на хормона норадреналин (норепинефрин). Това е необходимо за растежа на косата, според учените. Тази информация може да обясни защо плешивостта е страничен ефект на лекарства, известни като бета-блокери, които противодействат на норадреналина.

Симпатиковите нерви в близост до космените фоликули са увити около малките мускули аректор пили (arrector pili), които се свиват, за да накарат космените клетки да отидат в края, причинявайки настръхване. 

Мишките с мутации, които не позволяват на тези мускули да растат, също не са имали симпатични нерви и коса се разраснаха зле. Хората с мъжки модел плешивост също не разполагат с достатъчно мускули аректор пили в скалпа. Сюй предполага, че симпатиковите нерви и мускули могат да играят важна роля при плешивостта при мъжете. Възстановяването на нервите и мускулите вероятно ще помогне за растежа на косата, казва тя.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !