Неуспех на РНК ваксините срещу COVID-19 при пациенти с рак на кръвта

Ваня Милева Последна промяна на 15 април 2021 в 07:50 6863 0

COVID ваксините не действат добре при пациенти с хематологични злокачествени заболявания, показват нови данни.

Малко проучване, включващо 67 такива пациенти, показва, че почти половината не произвеждат антитела и следователно все още са изложени на риск от заразяване с COVID-19, въпреки че всички те са получили и двете дози от една от новите мРНК COVID ваксини (Moderna или Pfizer).

„[Това] е в пълен контраст с резултатите от фази 1 на клиничните проучвания за имуногенност на мРНК ваксините, при които са наблюдавани стабилни отговори на антитела при почти 100% от участниците“, подчертават авторите, водени от доктор Маунзър Ага (Mounzer Agha), директор на Центъра за изследване на рак на кръвта "Марио Лемийо" към Медицинския център на Университета в Питсбърг (UPMC), Пенсилвания.

„Клиницистите, които се грижат за пациенти с хематологични злокачествени заболявания и други имунокомпрометиращи състояния, трябва да са наясно с възможността от ваксинална недостатъчност на COVID-19“, подчертават те.

"Изключително важно е тези пациенти да са наясно с дългосрочния риск [за инфекция с SARS-CoV-2] и да потърсят незабавна медицинска помощ, ако имат симптоми на COVID-19, дори след ваксинация", коментира Ага в изявление.

Изследването е публикувано онлайн на 9 април като препринт в medRxiv и все още не е преминало партньорска проверка.

Отговорите на антителата

Авторите са анализирали отговорите в група от 67 пациенти, които са имали хематологично злокачествено заболяване, включително хронична лимфоцитна левкемия (CLL - chronic lymphocytic leukemia), лимфома и множествен миелом. Приблизително 45% от пациентите са получавали терапия за своето заболяване по време на ваксинацията, останалите са под наблюдение.

Всички пациенти са получили две дози от мРНК COVID ваксина и затова се счита, че са напълно ваксинирани.

След това бяха анализирани отговорите на антителата за тези напълно ваксинирани пациенти. Средната продължителност между получаването на втората доза от ваксината и теста за антитела е 23 дни.

"Общо ... 46,3% ... са имали отрицателен резултат от антитела след ваксинация и поради това се считат за нереагиращи на ваксината", съобщават авторите.

Най-слабите отговори се наблюдават при пациенти с CLL, от които само 23% произвеждат измерими антитела към която и да е от ваксините, въпреки че приблизително 70% от тези пациенти не са получавали никаква форма на ракова терапия по време на ваксинацията.

По-възрастните пациенти е по-вероятно да нямат отговор на нито една от ваксините, отколкото по-младите пациенти, добавят изследователите.

За разлика от това, полът, нивата на имуноглобулин G, броят на дните между втората доза и измерването на антителата и състоянието на раковата терапия не се различават сред пациентите, които са имали отговор на ваксините, и тези, които не са.

"Нашите открития подчертават важността на придържането към нефармацевтични интервенции за предотвратяване на COVID-19 при пациенти с хематологични злокачествени заболявания", подчертават авторите.

Това е особено важно, като се има предвид фактът, че сред пациентите с хематологични злокачествени заболявания, които се заразяват с SARS-CoV-2, смъртността надвишава 30%.

Нещо повече, сред такива пациенти вирусното отделяне може да бъде удължено, често продължаващо няколко месеца. Като такива „тези пациенти трябва да бъдат съветвани да носят маски и да спазват социално дистанциране, независимо от статуса на ваксинация“, съветват изследователите.

"Нашите резултати показват, че шансовете ваксината да предизвика отговор с антитела при хора с хематологични злокачествени заболявания са еквивалентни на хвърляне на монета", подчертава съавторът д-р Гади Хайдар (Ghady Haidar), асистент по медицина в UPMC.

Справка: Suboptimal response to COVID-19 mRNA vaccines in hematologic malignancies patients
Mounzer Agha, Maggie Blake, Charles Chilleo, Alan Wells, Ghady Haidar
doi: https://doi.org/10.1101/2021.04.06.21254949

Източник: COVID-19 Vaccine Failure in Patients With Blood Cancers, Pam Harrison, Medscape

Най-важното
Всички новини