Няма нови варианти седмици след края на политиката за нулев Ковид в Китай

Ваня Милева Последна промяна на 09 февруари 2023 в 00:01 615 0

Кредит: Pixabay/CC0 Public Domain

През седмиците, след като Китай прекрати политиката си на нулев Ковид в края на миналата година, в Пекин не са се появили нови варианти на COVID-19, се казва в ново проучване, публикувано в сряда.

В Китай е наблюдаван взрив от инфекции, след като от началото на декември са отмени строгите пандемични мерки, което предизвика опасения, че най-многолюдната страна в света може да се превърне в благодатна среда за размножаване на нови, по-преносими или тежки варианти.

Повече от дузина държави незабавно наложиха нови ограничения за пътуващите от Китай, като се позоваха и на липсата на прозрачност относно мащаба на епидемията, което предизвика гнева на Пекин.

Но в новото проучване на китайските изследователи, в което са анализирани 413 проби от Пекин, секвенирани между 14 ноември и 20 декември, се казва, че "няма доказателства, че през това време са се появили нови варианти".

Вместо това повече от 90 % от случаите са били с BF.7 и BA5.2, подварианти на Омикрон, които вече са присъствали в Китай и са били изпреварени от по-предаваеми подварианти в западните страни.

Според проучването, публикувано в списание The Lancet, три четвърти от пробите са били BF.7, а повече от 15 процента - BA5.2.

"Нашият анализ показва, че два известни подварианта на Омикрон - а не някакви нови варианти - са основната причина за настоящата вълна в Пекин, а вероятно и в Китай като цяло", се казва в изявление на водещия автор на изследването Джордж Гао (George Gao), вирусолог в Института по микробиология към Китайската академия на науките.

Волфганг Прейзер (Wolfgang Preiser) и Тонгай Мапонга (Tongai Maponga), вирусолози от южноафриканския университет "Стеленбош", които не са участвали в изследването, предупреждават, че то обхваща само няколко седмици, след като Китай е отменил мерките за нулево разпространение на ХИВ.

"Ако в хода на вълната са се появили нови линии, изследването вероятно е било твърде ранно, за да се открият те", пишат те в коментар в Lancet.

Китай също така драстично е намалил броя на тестовете си, което може да повлияе на резултатите, които също така обхващат само Пекин, а не цялата страна, добавят Прейзер и Мапонга.

Въпреки това вирусолозите изразяват задоволство от "така необходимите данни от Китай".

"Въпреки че доста леките мерки, свързани с пътуването, наложени от някои страни за пътниците от Китай, отново могат да се разглеждат като наказателни, можем само да се надяваме, че този документ е предвестник на по-голяма откритост и бърз обмен на данни занапред", заявяват вирусолозите.

Справка: Characterisation of SARS-CoV-2 variants in Beijing during 2022: an epidemiological and phylogenetic analysis, The Lancet (2023). www.thelancet.com/journals/lan … (23)00129-0/fulltext

Източник: No new variants in weeks after China ended zero-COVID: study, МedicalХpress, AFP

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !