Нобелов лауреат: Хомеопатията е фалшива и вредна

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 януари 2016 в 13:29 101026 53

Кредит oyalsociety.org

Нобеловият лауреат Венкатраман Рамакришнан.

Хомеопатията и астрологията са безполезни и вредни практики, заяви роденият в Индия нобелов лауреат Венкатраман Рамакришнан, отказвайки да участва в 103-тия Индийски научен конгрес, който се проведе от 3 до 7 януари.

"Истинската наука е далеч по-интересна от тези "фалшиви" полета", е цитиран учения от Hindustan Times.

Рамакришнан е заявил пред репортери, че Индийският научен конгрес е "цирк" и че това е организация, в която "се обсъжда много малко наука. Аз никога няма да присъствам повече на Научния конгрес ", заяви нобеловият лауреат пред GSTV.

Изтъквайки, че Индия е единствената страна, чиято конституция изисква насърчаване на науката, индийският учен подчерта, че Индия се нуждае от по-рационален облик на своята научна практика.

Той обясни, че астрологията се е развила от човешката склонност да се търсят "модели, да се обобщава и да се вярва", но "няма научна основа за това, че движението на планетите и звездите може да повлияе на съдбата ни. Няма причина положението им по време на раждането ни да повлияе на събитията години по-късно."

"След като се утвърдят вярванията, те трудно се изкореняват", коментира той и добавя, "култура, основана на суеверия ще се справя по-зле от тази, която се основава на научни знания и рационални мисли".

103-тият Индийски научен конгрес е цирк, карнавал, заяви Венкатраман Рамакришнан, снимка: scroll.in

"Те (хомеопатите) вземат арсеново съединение и го разреждат до такава степен, че остава само една молекула. Тя няма да окаже никакъв ефект върху вас. В чешмяната вода има повече арсен. Никой ​​химик не вярва в хомеопатията. Тя работи заради плацебо ефекта". 

"Алхимията се основава на суеверия, но натрупаното огромно количество данни за свойствата на веществата доведе до съвременната химия. Астрологията е заклещена в миналото, но съвременната астрономия направи огромни вълнуващи открития като черни дупки, пулсари и т.н. "

Отговорността науката да бъде коректна в крайна сметка лежи върху хората. "Учените са хората. Ние имаме его, суеверия и т.н. Това, което е необходимо, е да проверяваме нашите идеи с експерименти, които ни предпазват от погрешни вярвания".

Венкатраман Рамакришнан цитира теорията за студения ядрен синтез. Предложената от Мартин Флайшман и Стенли Понс нашумяла теория по-късно се оказала неоснователна. "През 2011 г. бе заявено от ЦЕРН, че неутриното се движи по-бързо от светлината. По-късно излезе, че това е грешка в измерването", коментира Рамакришнан и допълни, че понякога учените предлагат идеи извън областта си на експертиза и правят грешки.

На въпроса съществували ли са самолети наистина в древна Индия, както се твърди на Индийския научен конгрес в Мумбай миналата година, ученият отговаря:

"Това бе изненадващо за мен, че индийските научни академии не го осъдиха. Науката трябва да се основава на данни. Трябва да покажеш, че си го направил, а други трябва да могат да го проверят. Невъзможно е в Индия да е имало самолети преди 2000 години."

Венкатраман Рамакришнан е биолог и носител на Нобелова награда за химия през 2009 г. "за проучвания на структурата и функциите на рибозомите". Той е сегашният президент на британското Кралско дружество, заемайки длъжността от ноември 2015 г. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.01 2016 в 14:19

Хайде стига.Да не би преди хиляда години да са се лекували с химически медикаменти?Тоя трябва да отида на психиатър а тия които дават нобеловите награди също.

18.01 2016 в 01:14

"Казвате (прави ви чест) " За 90% от случаите причината не е ясна." Нещо подобно каза и кардиологът, при когото заведох майка ми (хипертоник от 40 години). А на въпроса ми: "Как лекувате нещо с неустановена етиология?", отговори: "Има 4-5 групи медикаменти, с които се опитваме да държим пациента извън риска."

Много по-лесно се установява механизмът на протичането на едно заболяване, отколкото причината за него. С високото кръвно е същото. Отново 90% от пациентите имат така наречената есенциална хипертония. Това са хора, при които всевъзможните диагностични тестове не откриват никаква патология в различните органи и системи. Абсолютно неясно е защо напълно здрави хора изведнъж вдигат кръвното. Едиснственото, което остава, е да се повлияе на биохимичните процеси, водещи до неговото покачване, чрез внос на определени субстанции от вън, защото иначе повишеното налягане уврежда сърцето и съдовете, а всички органи са кръвоснабдени, тоест и те ще започнат да страдат в един момент. Медикаментите забавят, а при немалко болести напълно предотвратяват необратимите органни увреждания, които настъпват след време, но ако те вече са се случили медицината органи не може да поправя. Може само да трансплантира. Затова толкова се говори за редовно ходне на профилактични прегледи. Те дават възможност за диагностика в ранна фаза, когато още нищо не е загубено. В България за съжаление има адски много запуснати случаи, при част от които всякаква намеса е безпредметна.


17.01 2016 в 14:54


Допустимо е хора, които не са тясно ангажирани в дадена област да водят не професионално издържана дискусия. Но учен от такава величина, Нобелов лауреат, още повече от държава в която Хомеопатия се практикува на едно от най-високите нива в света, да прави подобни изявления е просто смешно, бих казал недопустимо. Най- малкото бих препоръчал на този усмихнат човек да продължи да се занимава с химия и да пести своята гениалност и прозрения относно дисциплини като Хомеопатията. Това е наука, която е на светлинни години разстояние като начин на действие от химията. Това ми прилича на ситуация, при която ученик от втори клас стои пред портала на АЕЦ и се мъчи да разсъждава върху проблемите свързани с термоядреният синтез…
С Хомеопатия се занимавам повече от 10 години, по-точно с експериментална Хомеопатия. Опитвам се да докажа действието на хомеопатичните лекарства и да формулирам научно отговорите на въпросите които всеки един нормален човек си задава относно тази наука … как, къде, защо и т.н. Това в което мога да Ви уверя е, че действието на хомеопатичните лекарства почиват на материално измерими резултати, клинично проверени във времето…..т.е. ако едно Хомеопатично лекарство приложено на 10 пациенти дава един и същ клиничен резултат-то това лекарство има 99% повтаряемост на действието си върху организма! Това вече е наука, а не плацебо, сугестия или чудо….

16.01 2016 в 21:17

@ 6i6i20:32 16 яну 2016

И клипът, и коментарът ви свидетелстват за едно специфично интелектуално ниво, към носителите на което подходът е много труден.

"Искрено ти желая да те диагностицират с левкемия..."

Много "мило" пожелание.

16.01 2016 в 20:32

До Трола Драгойчева:
https://www.youtube.com/watch?v=cVV3QQ3wjC8

Вместо да пишеш глупости си сложи станиолената шапка и започвай да се тревожиш за аурата си!

"От тази гледна точка казвам, че лекарят трябва да е "консултант" и да посочи максимален брой възможност за решаване на проблема. Една от които, може да бъде хомеопатията или билколечението. Не бива така, с лека ръка, да се затръшват открехнати врати..."

Искрено ти желая да те диагностицират с левкемия като на Стилян Петров и тогава да се обърнеш към хомеопат за съвет, и да докажеш състоятелността на твоята теза. Надявам се да се възползваш от тази "открехната врата", да си пиеш урината и да продължиш да пишеш същите идиотщини.

`Безпокои ме това отношение: "Хомеопатията е шашма и точка!"`.

Ти си просто чудесен :)

"Същото впрочем важи и за адвокатите ... "

Точно така: когато става въпрос за медицина най-важно е първо да си прочетеш хороскопа - it makes sense :)



14.01 2016 в 11:07

@ СТОМАНА16:05 13 яну 2016

Интелигентен човек сте (вероятно лекар), което е голямо облекчение, защото дискусията става приятна и, ако е рекъл Господ, ползотворна.

Сега по зададения конспект.

Казвате (прави ви чест) " За 90% от случаите причината не е ясна." Нещо подобно каза и кардиологът, при когото заведох майка ми (хипертоник от 40 години). А на въпроса ми: "Как лекувате нещо с неустановена етиология?", отговори: "Има 4-5 групи медикаменти, с които се опитваме да държим пациента извън риска."

За думата "химикали" - прав сте. За удобство в интернет-дискусията използвам тази дума за синтезираните във фармацевтичните лаборатории вещества, по-голямата част от които избягвам да наричам "лекарства" (етимология: което лекува), защото не премахват болестта. Може би трябва да използвам думата "медикаменти", знам ли...

За веществата от животински и растителен произход съм съгласен, така е - отровата е в дозата, но никой не твърди, че може да отидеш на някоя планинска ливада и да пасеш билки.

За значението на добрите условия на живот, хигиената и профилактиката виждам, че имаме съгласие.

За "простотия Death by medicne от конспиралника Гари Нул" чувам за първи път. Както и да е, може и да я прочета.

" Щом нещо няма страничен ефект, значи няма и ефект. За да е вярна хомеопатията, трябва физиката и химията да са тотално грешни, а те очевидно не са, следователно хомеопатията е измама."
Ето с това не мога да се съглася! Не ме разбирайте погрешно, не искам да ви убеждавам или да надделявам в спора. Просто излагам мнението си на пациент.

Имам усещането, че официалната медицина някак си е "монополизирала" човешкото здраве, че лекарят (GP) се явява нещо като "здравен гуру", вместо да бъде" здравен съветник".

Въпросът, според мен, има друга дълбочина - в сферата на етиката и морала.

За лекарите, това което правят в най-добрия случай е призвание, но по-често е работа, рутина. За пациента обаче е нещо лично и много важно. Отивайки "на лекар" за пациента има четири възможни варианта: попада на компетентен и добросъвестен специалист, на компетентен и недобросъвестен (меркантилен или друго), на некомпетентен и добросъвестен и на некомпетентен и недобросъвестен. Каквото и да направи - последствията са за пациента.

Същото впрочем важи и за адвокатите (Когато един клиент попитал адвоката си: "Защо загубихме делото?", онзи му отвърнал: "А-а-а, ти загуби, не "ние.") и за други професии с решаващо значение за живота на човека.

От тази гледна точка казвам, че лекарят трябва да е "консултант" и да посочи максимален брой възможност за решаване на проблема. Една от които, може да бъде хомеопатията или билколечението. Не бива така, с лека ръка, да се затръшват открехнати врати...

Безпокои ме това отношение: "Хомеопатията е шашма и точка!". Медицината (и човечеството като цяло) много е напреднала, не споря. Но може би има фини нива, до които не сме достигнали, а със сигурност има и такива до които човешкият интелект никога няма да достигне. Кой преди 200 год. е имал идея за ДНК-структурата? Аристарх 1800 год. преди Коперник е лансирал идеята за хелиоцентризма. Може пък той да е бил Ханеман на астронимията.

13.01 2016 в 16:05

"Добре, щом казвате! Но, къде са ми кризите (не че ми липсват)? И защо нивото на ПК ми е в нормите, след като от 2-3 години не съм на диета?"

Няма ги и това е прекрасно. Подаграта не е нещо, което може да се излекува. Организмът има склонност към хиперурикемия. За 90% от случаите причината не е ясна. По-точно е установена повишена продукция на пикочна киселина или понижено отделяне от бъбреците, причината за които не е ясна. Говорим за напълно здрав, не страдащ от нищо друго човек. Иначе една камара други болести могат да доведат до подагра, увреждайки бъбреците например.

"Така, така – само че, човекът не е „произведен” от някой химически концерн, а е дете на природата, в която е еволюирал в продължение на милиони години. Сегашният човек органично и физиологично не се различава от онзи, напуснал Африка преди 60 000 години, когато не е имало химическа индустрия. В природата има всичко, от което човекът се нуждае. Защо мислите, че вкарването в човешкото тяло на химикали е добра идея?"

Какво значи химикали? Дума, изпозлзвана от шарлатани за всяване на страх у населението. Всичко е химикал, витамин С също. Изключително грешно е да се мисли, че щом издва от природата, значи е съвършено и много хубаво. Една трета от химиотерапевтиците за рак са изключително силни отрови, извлечени от растения, открити по джунглите - таксол, винбластин, винкристин, етопозид, иринотекан и т.н. Фармацевтите неслучайно учат не знам си колко семестъра ботаника. И понеже говорим за подагра, има едно лекарство колхицин, което е отровата на Колхициум аутумнале. Самият Бенджамин Франклин е донесъл растението в Америка, защото е страдал от подагра. Това нещо скапва костния мозък, черния дроб, бъбреците и какво ли още не. ACE-инхибиторите, които сега са първо лекарство на избор при хора с високо кръвно, са открити в отровата на змия. Номерът е жертвата да умре и от екстремен спад в кръвното налягане наред с другите й ефекти. Обаче змията го инжектира и това съединение не се усвоява през червата. Ето защо е нужно да се модифицира химически, за да може да се прави на таблетки и да е удобно за прием. За тези неща е нужно някой да изолира всички вещества от растението или секрета на животното, да им определи ефектите, терапевтичните дози, токсичните дози и по реда на клиничните изпитвания са нужни 10-15 години, докато лекарството стигне на пазара. Токсичната доза на вече не толкова популярният дигоксин за лечение на сърдечна недостатъчност е само два пъти по-голяма от терапевтичната. Хайде си направете отвара от бял напръстник без да знаете количествата да видим как бързо-бързо ще се самоубиете. Примерите са безкрайни.

Цитатът ще го игнорирам, защото е от "Световната конспирация срещу здравето", която е на 90% лъжи. За фарма принтинг на английски нищо не открих, още по-малко пък в сайта на СЗО.

В Африка все още измират масово от инфекции с какво ли не. Болести, които в развития свят не върлуват така поради много по-добрите условия, хигиената, масовите ваксинации и т.н. Когато тези неща се елиминират и населението започва да доживява до старини, логично ще започнем да измираме от рак, проблеми със сърцето и други органи. И все пак в световен мащаб водещата причина за смърт при хората до 50-годишна възраст е травмата.

Виждам, че с Димитри сте чели върховната простотия Death by medicne от конспиралника Гари Нул, който много добре манипулира невежите чрез едностранчиво представяне само на едната страна. Как може да се стигне до извода медицината повече да вреди, отколкото да помага, като се изброяват само вредите? Аре размърдайте си малко мозъците. Щото без тия лекарства, масата хора изобщо е нямало да са живи, за да ги получат. И то са щели да са мъртви години преди това. Дали са му верни числата, не съм проверявал. най-вероятно не са. Конспираторската индустрия само преувеличава и лъже така или иначе.

Димитри, близко е до акъла бе, батко. Щом нещо няма страничен ефект, значи няма и ефект. За да е вярна хомеопатията, трябва физиката и химията да са тотално грешни, а те очевидно не са, следователно хомеопатията е измама. Нещата наиситина не са толкова сложни. Айде, Ханеман е живял през 18-ти век, ама сега сме 21-ви. Несериозно е.

13.01 2016 в 09:16

@ Dimitri06:31 13 яну 2016

++++++++

Нещо, което официалната статистика в САЩ прикрива: причина № 1 за смъртността в САЩ са... американските джи-пита. Чак на второ място са сърдечно-съдовите заболявания.

13.01 2016 в 06:31

Типичен нобелов лауреат ......."учен".....с глава дълбоко заровена в пясъка на собственото му его !!!....... Само такъв тип хора, обградили се с многобройни титли, дипломи, сертификати и награди, удостоверяващи само степента на вътрешните им съмненията и икомплекси за малоценност, загнездени в малките им душички, могат да сложат в една мисъл, две толкова полярни категории, като "учен химик" и "плацебо ефект" - цитирам - "Никой химик не вярва в хомеопатията. Тя работи заради плацебо ефекта" ........Ще ми се този "учен" да го наградят с още една Нобелова награда, ако успее да обясни на света, що е това плацебо - по "научен" път! ...... Всички теории са базирани на аксиоми, а както всички знаем още от 4 клас - аксиомата е НЕДОКАЗУЕМО твърдение, което се ПРИЕМА за истина ...... както например твърдението в геометрията, че точката е нулево пространство (аксиома). Или подобно на това, че вселената е възникнала от големия взрив.....от нищото, или от точка на сингуларност с огромна енергия и без особена причина (аксиома), както се твърди в "The Big Bang Theory" (това твърдение за мен е шампиона на всички вярвания създадени някога от човечеството, надминаващо многократно и най-големите религии и култове). ........... Има много "научни" теории и не толкова "научни" теории - те всички си приличат по това,че са основани на аксиоми, но това което ги прави по-вече или по-малко валидни е повторяемоста на практическите резултати, или успеваемоста на съответният метод........ Т.е. единствената сериозна дисциплина, като арбитър, може да бъде само статистиката, която се занимава с измервания на повторяеми резултати. Ако Хомеопатичният-Холистичен подход дава 80% положителни резултати, а Алопатичният (съвременната медицина) се домогва до около 35% успеваемост в стремежа си да третира само симптомите на болестите, то смятам че става въпрос повече за личен избор отколкото за някакви теории. ....Между впрочем, плацебо ефекта е също в рамките на 35% процента успеваемост. .... Все пак искам да припомня, че вегетарианците са около 0.0001% от болните по света и че номер едно убиец на хора е съвременната фармация, която е оплела в мрежите си целият свят. ...... Още не съм чул някои да е умрял от страничните ефекти на Хомеопатията, Холистиката, билко-лечението, вегетарианството, или дори астрологичен хороскоп ......... В заключение искам да кажа, че дългият списък на страничните ефекти, който идва с всяко лекарство е всъщност ТЪРСЕНИЯТ ефект от лекарството, докато лечебният процес, ако изобщо се появи такъв - ще е в резултат на "Плацебо ефекта" .......... Любов и Светлина на всички по света!!!

12.01 2016 в 21:43

"Плацебо ефект"???????? Този от Индия как ли би обяснил плацебо ефекта при лечението на бебета и животни с хомеопатични лекарства ???