Нов по-надежден тест за коронавирусни антитела

Ваня Милева Последна промяна на 14 май 2020 в 11:04 4321 0

Кредит: Roche

Тест, който установява дали хората са били заразени с коронавирус в миналото, е одобрен от здравните власти в Англия.

Public Health England заявиха, че тестът за антитела, разработен от швейцарската фармацевтична компания Roche, е "много положителна разработка".

Кръвният тест търси антитела, за да провери дали човек вече е имал вируса и може да има някакъв имунитет.

Досега здравните служители твърдяха, че подобни тестове не са достатъчно надеждни. Все още не е ясно колко защита ще има наличието на антитела срещу бъдеща инфекция с коронавирус или колко дълго може да продължи имунитетът, казват някои специалисти.

Тестът на Roche е първият, който има сериозен потенциал, според източници на BBC.

Експертите от правителственото научен парк Портън Даун оцени теста миналата седмица и установи, че той е "силно специфичен". Това означава, че тестът показва с голяма сигурност липсата на антитела.

Проф. Джон Нютон, национален координатор на програмата за тестване на коронавирус във Великобритания, заяви: „Това е много положителна разработка, тъй като такъв високоспецифичен тест за антитела е много надежден маркер за минали инфекция".

"Това от своя страна може да е показател за известен имунитет към бъдещи инфекции, въпреки че е неясна нивото на имунитета, който осигуряват наличните антитела".

Тестът вече има одобрение от медицинските регулатори в ЕС и САЩ. Министерството на здравеопазването и социалните грижи на Англия водят преговори с компанията за възможно използване, въпреки че се оценяват и други продукти за тестване. Здравните власти в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия вземат свои собствени решения, но е вероятно да последват примера на Англия.

Тестът за антитела за коронавирус отдавна се разглежда като важна част от инструментариума за очертаване на пътя за излизане от мерките за ограничения.

Сър Джон Бел (John Newton), професор по медицина в Оксфордския университет, определи теста като "голяма стъпка напред". Но въпреки че тестът определя дали някой е имал инфекцията, той не може да определи "със сигурност" дали в бъдеще ще бъдете защитени от вируса, коментира Бел. "Все още не сме напълно разбрали какво всъщност означава положителен резултат", заяви той в предаване на BBC Radio 4. 

Източник:

Coronavirus antibody test a 'positive development', BBC News

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !