Нов вид динозаври, "заспали за вечността" са били погребани живи

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 17 септември 2020 в 14:26 6395 0

Кредит Y. Yang et al./PeerJ 2020

Открития фосил на Changmiania liaoningensis.

Преди 125 милиона години два динозавъра вероятно спят в дупката си, преди да бъдат погребани живи от вулканично изригване, открива ново изследване, публикувано в PeerJ.

Учените наричат двата непознати досега екземпляра с дължина 1,1 м Changmiania liaoningensis, което означава "заспалият за вечността от Ляонин" на китайски.

"Предполага се, че двата екземпляра Changmiania liaoningensis са били внезапно блокирани в срутена подземна дупка докато са си почивали, което обяснява перфектните им пози като живи", както и защо останките им не са повредени от природните сили или хищни животни.

Китайски фермери от провинция Ляонин в Североизточен Китай откриват двата динозавъра, които в момента се намират в Палеонтологичния музей на Ляонин. Международен екип от палеонтолози от Китай, Аржентина и Белгия изследва уникалната анатомия на животните. 

Техният анализ разкрива, че C. liaoningensis са ранни орнитоподи - тип тревопасни динозаври, ходещи на два крака. Мощните задни крака и дълга твърда опашка предполагат, че C. liaoningensis са били добри бегачи. Още повече изглежда те са били и експерти в копаенето на дупки, което е рядко срещано при динозаврите. 

"Някои характеристики на скелета предполагат, че C. liaoningensis са можели да копаят дупки, както зайците днес", обяснява водещият автор на изследването Паскал Годфроа (Pascal Godefroit) от Белгийския кралски институт по природни науки. "Вратът и предните крайници са много къси, но силни, лопатките са характерни за ровещи гръбначни и върхът на муцуната е оформен като лопата".

Местността Лудзятун, където са открити фосилите, е добре известна с открития на необичайни екземпляри, за които се смята, че са запазени при древни вулканични изригвания през Креда, подобни на изригването на Везувий през 79 г. сл.н.е. Други фосили от същото място носят доказателства, че някои динозаври са били отдадени родители и малки бозайници са се хранили с дребни динозаври.

Що се отнася до двата C. liaoningensis, "може да се предположи, че дупките, съдържащи скелетите на Changmiania, са се срутили в момента на изхвърляне на частици и отломки; можем да си представим и че двата екземпляра са си изкопали дупки в нестабилния вулканичен материал малко след изригването", описват учените с своето проучване, но добавят, че "тези обяснения, разбира се, остават чисти предположения", защото фосилите са открити от фермери, а не от учени, така че някои детайли около местоположението им не са изучени.

Все пак естествената поза на динозаврите "предполага, че животните са били бързо затрупани, докато са били още живи", но е възможно и седиментите да са ги покрили скоро след смъртта, смятат учените. 

Фосилите от C. liaoningensis разкриват и други детайли около живота на динозаврите. Например за разлика от друг екземпляр, открит на същото място - подобният на птица динозавър Mei long, който спи с опашка завита под врата - C. liaoningensis спи с изпъната опашка. Това се дължи на доста твърдата опашка на "вечно спящия", чиято мобилност е ограничена, поясняват учените.

Друга от находките е купчина от десетина камъчета, открити близо до стомаха на единия индивид, които може да са гастролити - камъни, поглъщани от животното, за да стриват храната по време на храносмилането. 

Източник: Live science - New 'eternal sleeper' dinosaur species was entombed while still alive

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !