Новата пътническа капсула на Blue Origin ще има "най-големите прозорци в космоса" (видео)

Антония Петрова Последна промяна на 30 март 2017 в 15:00 4005 0

Космическата компания Вlue Origin, собственост на милиардера и основател на Amazon Джеф Безос показа първите кадри от капсулата си New Shepard, която предстои да изведе туристи в космоса през следващата година.

Интериорът на New Shepard включва шест седалки за пътници и "най-големите прозорци в космоса". Капсулата ще разполага с пространство от 15 куб.м - достатъчно голямо, за да могат пътниците да се носят свободно и дори да правят салта. За момента не е обявена цената за едно пътуване.

Системата се състои от херметизирана капсула върху ракета за многократна употреба. Тестовите полети ще започнат още тази година само с екипажа на борда, а редовните пътнически полети са предвидени за 2018 г. Пътниците ще бъдат изведени на 100 км над Земята.

Всяка седалка в капсулата ще има достъп до голям прозорец, за който компанията съобщава, че е изграден от множество пластове от нечуплив материал. Прозорците свалят до минимум изкривяването и отразяването, като предават 92% от видимата светлина и така предоставят видимост "добра като през стъкло".

В съобщение по електронната поща Безос съобщава: "Нашата нова тестова програма е фокусирана върху демонстриране на изпълнението и способностите на системата. Разработихме интериора на капсулата с поглед към прецизното инженерство, безопасността и комфорта".

Капсулата и ракетата ще бъдат изстреляни заедно, ускорявайки се приблизително за 2,5 мин, преди двигателят да се отдели. След това и самата капсула ще се отдели, за да се понесе в космоса. След няколкоминутно свободно падане ракетата ще изпълни автономно вертикално кацане, докато капсулата ще се приземи с помощта на парашути - и двете ще са готови да бъдат използвани отново. Многократната употреба позволява на компанията да използва една и съща система отново и отново.

Системата на Blue Origin ще бъде изложена за зрители през следващата седмица по време на 33-тото издание на Space Symposium в Колорадо Спрингс.

В началото на този месец компанията показа по какъв начин ще действа нейната "мегаракета" New Glenn, която ще бъде използвана за изстрелване на космически сателити, и обяви и първия й клиент - френската Eutelsat. Ракетата за многократна употреба ще може да каца на плаваща платформа и се очаква да бъде изстреляна през 2012 г. Тя ще се конкурира с Dragon Heavy на SpaceX, която се очаква да изпрати туристи до Луната през следващата година.

Също като New Shepard, и ракетата New Glenn е разработена така, че да се завърне сама на Земята, за да може да бъде поправена и да полети отново, което да ограничи разходите по изстрелването.

New Glenn ще притежава около два пъти по-голяма товароподемност от настоящата ракета на SpaceX Falcon 9, със способност да издигне над 45 000 кг на ниска околоземна орбита. В началото на месеца Безос съобщи, че Blue Origin е приключила с производството на първия двигател на "мегаракетата" си. ВЕ-4 ще бъде един от седемте двигатели. New Glenn обаче все още се намира на години от първото си пътуване, а заводът, където ще бъде произведена, все още е в строеж на Кейп Канаверал.

Освен със SpaceX, за комерсиални извеждания на сателити в орбита Blue Origin ще се конкурира и с United Launch Alliance, собственост на Lockheed Martin и Boeing, европейската Arianespace и др.

В началото на месеца Джеф Безос разкри пред Washington post каква ще е първата мисия на New Glenn - целта е доставка на оборудване на луната за изграждане на "бъдещо човешко селище" там.

Товарните услуги Земя-Луна ще пренасят стоки, тежащи около 4 500 кг. Милиардерът вече е резервирал паркомясто в близост до кратера Шекълтън на Южния полюс на Луната - най-доброто място, тъй като има постоянна слънчева светлина и вода в близост, която може да бъде използвана като източник на водород за ракетно гориво, според изданието The Verge.

Слънчевите места на Луната бързо се превръщат в ценни имоти. Кратерът Шекълтън може да стане "оазис" от топла слънчева светлина, обграден от пустиня от смразяваща тъмнина, коментира НАСА. Някои експерти вярват, че постоянното прехвърляне на парчета оборудване на едно място ще доведе до собственост на това място. 

"Време е Америка да се завърне на Луната - време е да остане там", заявява Безос за Washington post дни след като Илън Мъск обяви, че неговата компания ще осъществи полет около Луната с двама пътници през следващата година. "Едно постоянно обитавано лунно селище е трудна и заслужаваща си цел. Усещам, че мнозина са въодушевени от това", допълва още основателят на Amazon.

Вместо само да посетят спътника на Земята и след това да го напуснат, плановете на Безос означават за първи път там да бъдат оставени предмети. Безос обаче уточни, че тази мисия може да се осъществи само в партньорство с НАСА. "Въодушевен съм от това и съм готов да инвестирам собствени средства заедно с НАСА, за да се случи", пише още той за престижното издание.

Миналият месец на ръководителите на НАСА са били дадени инструкции да оценят дали може да се реализира изпращане на хора в космоса с първия полет на разработваната от агенцията Space Launch System (тежка ракета-носител за пилотируеми експедиции извън пределите на околоземното пространство) и с кораба Orion. Първоначално мисията е разработена да бъде без екипаж. Изстрелването се предвижда да бъде през 2018 г.

Снимка: НАСА

Снимка: Pinterest

На пресконференция през февруари от НАСА съобщиха, че оценките вървят добре и са готови да създадат точен списък с всичко необходимо за промяна от хардуерна гледна точка за прибавяне на екипаж. 

Blue Origin потвърди, че е готова да изпрати първите платени пътници в орбита, както е планирано през 2018 г. През октомври миналата година компанията извърши ключов тестови полет на New Shepard.

"Все още сме в процес на изпращане на хора - нашите тестови астронавти, до края на 2017 г., и да започнем пътнически полети през 2018 г.", заяви президентът на компанията Роб Мейерсън (Rob Meyerson) по време на International Symposium on Commercial and Personal Spaceflight (ISPCS) в Лас Крусес, САЩ. Компанията очаква да изгради шест нови капсули New Shepard, които да пренасят шест пътници на над 100 км над Земята - височина, достатъчна за преживяване за няколко минути на безтегловност и да се види планетата от открития космос.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !