Новата цел на НАСА ще бъде луната на Сатурн Титан или кометата Чурюмов–Герасименко

НаукаOFFNews Последна промяна на 22 декември 2017 в 10:45 7728 1

Наскоро НАСА обобщи резултатите от конкурса за концепции на космически мисии за програмата New Frontier или "Нови граници".

Двата екипа,  стигнали до края на конкурса, ще получат финансиране за разработването и изграждането на безпилотни сонди - техният старт е планиран за средата на 20-те години.

Едната сонда ще се отправи до най-големия спътник на Сатурн - Титан - и ще търси там подходящи места за кацане, а другата трябва да вземе проба от веществото на кометата и да я достави на Земята, съобщава сайтът на космическата агенция.

Сега всички конкурсни проекти на НАСА се разработват в шест области: проби от почвата на комети, изучаването на Южния полюс на Луната, спътниците с течности на повърхността (Титан, Европа, Енцелад), изучаването на Сатурн, Венера и троянските астероиди.

Сондата CAESAR ще се отправит към кометата Чурюмов - Герасименко, на която през 2014 г. направи меко кацане спускаемият апарат Philae, а корабът "Розета" се разби миналата година. Събраните данни от тези апарати показаха състава на веществата в газовете, отделяни от кометата. "Розета" измери светимостта на различните части на кометата и доказа, че има вода в твърдо състояние. CAESAR ще продължи работата на сондите Rosetta и Philae.

Мисията CAESAR (Comet Astrobiology Exploration SAmple Return) ще вземе проба от ядрото на кометата Чурюмов - Герасименко и ще я върне безопасно на Земята. Кометите са съставени от материали от древни звезди, междузвездни облаци от раждането на нашата Слънчева система. NASA

Роторният апарат Dragonfly ще долети до Титан, най-големият спътник на Сатурн и вторият по големина спътник в Слънчевата система (най-големият спътник е на Юпитер - Ганимед). Титан е скалиста луна, около половината от масата й представлява воден лед. Тя е покрита с ниски планини (до няколкостотин метра) и дюни, на повърхността й текат реки от течни въглеводороди (метан и етан), подхранвани от въглеводородни отложения. Мисията "Касини-Хюйгенс" потвърди наличието на метан или метан-етанови езера и евентуално океани на Титан. Dragonfly ще прелети над избрани райони на Титан, ще направи снимки и ще проучи състава на почвата, течните басейни и атмосферата.

Спускаемият апарат Dragonfly ще изследва околната среда на Титан, ще облети няколко места на височина няколкостотин километра, ще вземе проби от материали, за да определи повърхностния състав, ще проучи органичната химия на Титан и обитаемостта му, ще наблюдава атмосферните и повърхностните условия, ще изследва геоложките и сеизмичните процеси. NASA

Финансирането на мисиите CAESAR и Dragonfly ще започне още през 2018 г. Засега апаратите са на етап разработка на концепцията. В началото на 2019 г. НАСА ще избере една от двете мисии като четвърта фаза на програмата New Frontiers. Втората мисия ще бъде изпълнена по-късно. Преди това, в рамките на New Frontiers бяха осъществени New Horizons (Плутон и обекти от Пояса на Кайпер), Juno (Юпитер) и OSIRIS-REx (в моменрта приближава астероида Бену, за да вземе проба от почвата и да я донесе до Земята). Juno през февруари 2018 г. трябва да изгори в плътните слоеве на атмосферата на Юпитер, а New Horizons отскоро има нова цел - обектът MU69 от Пояса на Кайпер, който може да има спътник.

НАСА обяви още две мисии, които ще получат финансиране за по-нататъшна подготовка на конкурсни начала - проект за изследване на Енцелад (ELSAH), ледената луна на Сатурн и Венера (VICI). Членовете на екипа на ELSAH вече търсят по-евтини от съвременните технологии за търсене на органични вещества и следи от живот. Авторите на проекта VICI разработват скенер, способен да работи в турбулентната атмосфера на Венера, като анализира минералния състав на почвата.

Тази седмица стано известно, че сътрудниците на Лабораторията за реактивни двигатели планират през 2069 (стогодишнината от първото кацане на Луната), да разработят и да стартират първите междузвездни мисии - група микроапарати, която трябва за 44 години да преодолеят разстоянието до най-близката звезда до Слънцето - Проксима Кентавър и да излязат на орбита на екзопланетата Проксима b, съобщи New Scientist.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

10.01 2018 в 15:51

...какво ли още ни чака...