Нови съкровища от гробницата на Тутанкамон се показват за първи път, откакто са открити

НаукаOFFNews Последна промяна на 22 ноември 2017 в 00:00 7359 0

Кредит Pixabay

Откриването на гробницата на Тутанкамон все още е една от най-впечатляващите археологически находки в последно време. Недокоснатата от крадци гробница на младия фараон даде на египтолозите богата информация за това, как са живели и умрели владетелите на Египет.

И 95 години по-късно има все още неоткрити съкровища от гробницата, пише Джош Дейвис (Josh Davis) в IFLScience.

След впечатляващото откриване на гробницата на Тутанкамон през 1922 г. от Хауърд Картър, той опакова множество релефни златни аксесоари, които едва сега са проучени и представени на публиката. Близо един век тези артефакти са престояли, както са оставени в началото в Египетския музей.

След внимателни консервационни работи учените най-накрая успяха да проучат крехките златни предмети и деликатните мотиви и да ги покажат, разкривайки нови връзки и влияния от други части на Близкия изток, вероятно възникнали в Леванта, и по-специално в региона, където сега е съвременна Сирия.

Дизайни като тази коза, не са типични за Египет през този период. Christian Eckmann/RGZM/DAI Cairo/University of Tübingen

Сложната изработка разкрива разнообразие от детайли, показващи борба с животни и кози, около дървото на живота, образи, които обикновено не се свързват с египетското изкуство, но са популярни в по-далечни земи.

"Предполага се, че тези мотиви, които някога са били разработени в Месопотамия, са стигнали до Средиземноморския регион и Египет през Сирия", обяснява Петър Pfälzner от Университета в Тюбинген, който участва в проучването на елементите. "Това отново показва удивителната роля, която древна Сирия играе в разпространението на културата през бронзовата епоха."

Парчетата са вече на показ за първи път. Christian Eckmann/RGZM/DAI Cairo/University of Tübingen

Интригуващо е, че елементите носят поразително сходство с подобни релефни златни аксесоари, открити в гробница в сирийския царски град Катна през 2002 г. Този сирийски цар се смята, че е властвал малко преди Тутанкамон, което предполага, че по това време е имало привнасяне на култура и изобразително изкуство от Сирия в Египет.

Търговски пътища, свързващи цивилизациите на древния Близък Изток с Катна. National Geographic Magazine

Химическият анализ на златните мотиви с класически египетски стил и тези с чуждо влияние разкриват, че металът се различава по състав. Това би могло да означава, че са търгували с по-далечни места, но също толкова вероятно е, предупреждават учените, че това може да се осъществи и ако различните работилници са специализиран в производството на различни обекти в различни стилове.

Обектите в момента са изложени в Кайро, но в крайна сметка ще бъдат в египетския музей в близост до пирамидите в Гиза.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !