Новият план на НАСА: кацане на Луната през 2021, база - 2031, 10 пъти по-евтино

Наука ОFFNews Последна промяна на 22 юли 2015 в 07:53 8530 0

popularmechanics.com

Новата амбициозна лунна програма на НАСА, включваща кацане след 6 и обитаема база след 16 години, бе представена на среща, посветена на 46-тата годишнина от първото кацане на земния спътник от експедицията Apollo-11.

Програмата е резултат от проучване, проведено от експерти на компанията NexGen Space LLC с подкрепа от НАСА. По тяхна преценка, едно завръщане на Луната може да се окаже по-лесно и по-евтино, отколкото се смяташе досега и може да се осъществи през следващите 5-7 години, след което са необходими не повече от 10-12 години, за да завърши изграждането на обитаема база. При това без сериозно увеличение на съществуващото финансиране на космическите програми.

Същността на плана е да се използва подход вече е тестван в създаването и експлоатацията на орбитата на МКС: широко международно партньорство плюс привличане на ресурсите на най-големите частни космически компании като SpaceX, Orbital ATK и United Launch Alliance. Според президента на NexGen Чарлз Милър (Charles Miller), това ще доведе до намаляване на разходите за Луната в пъти. Така НАСА няма да има нужда да излиза извън сегашния й бюджет от около 4 милиарда годишно.

Като доказателство за думите си, Милър, привежда следните факти. За доставка на един килограм товари до МКС SpaceX взема 4750 долара - което е десет пъти по-малко от цената в епохата на мисиите Аполо и легендарните ракети Сатурн V (46 000 долара на килограм.), и още повече от скъпите совалки (60 000$). Услугите на бъдещият тежкотоварен носител SpaceX Falcon Heavy, чиято разработка е в ход, ще бъдат още по-евтини, отколкото на днешния Falcon-9. Освен това, планът за "разработване на лунна архитектура" (Evolvable Lunar Architecture) включва активното използване на местните ресурси на Луната, включително добив на водород от полярните ледове, за по-нататъшната му преработка в ракетно гориво.


Планът включва инвестиции от НАСА в размер на 10 милиарда за пет до седем години, за които е предложено да се разделят по равно между две конкуриращи се частни компании - и всяка от тях ще работи по създаването на свой собствен пилотиран космически кораб, спускаем модул и т.н. "Един разработчик не е достатъчен - подчертава Милър. - "Винаги може да се очаква, че нещо може да се обърка. Трябва да има резервен вариант".

Парите могат да се вземат от собствената програма на НАСА за създаването на тежките ракети SLS, която все още не се развива много блестящо. А NexGen вече е представила по-ефективна, по негово мнение, "пътна карта" за бъдещото усвояване на Луната. Ако агенцията приеме предложенията на експертите на компанията, първите роботизирани устройства могат да се спуснат на лунната повърхност само след две години, да започнат производство на водород след три, а да изграждат база - шест години по-късно, през 2021, след което инфраструктурата ще бъде в състояние да приеме първите заселници.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !