Ново болкоуспокояващо е по-ефективно от опиатите и не е пристрастяващо

НаукаOFFNews Последна промяна на 31 август 2018 в 00:24 13055 0

Кредит pi

Ново експериментално химично съединение, разработено от учени от САЩ, обезболява повече от морфина, но не пристрастява.

Изключително мощните болкоуспокояващи свойства на опиоидите, като морфина, идват от способността им да активират рецептор на невроните, наречен мю опиоиден пептид (mu opioid peptide - MOP). Но за съжаление стана пределно ясно, че лекарства с този механизъм на действие бързо предизвикват толерантност, физическа зависимост и силно пристрастяване, освобождавайки невротрансмитери, които контролират центровете за награди и удоволствия в мозъчната система. Да не говорим за вредните незабавни странични ефекти от гадене, повръщане и вероятност за смъртоносна хиповентилация.

Затова естествено, разработването на нови лекарства, които имат аналгетичните свойства на опиодите, но без неприятните странични ефекти, има висок приоритет за изследователите на нови лекарства в продължение на много години. Но досега всички кандидати са отхвърлени.

Сега екип от фармаколози докладва за потенциален пробив.

Препаратът се нарича AT-121. 

В серия от  АТ-121 осигурява силно облекчаване на болката при маймуни, без да причинява никакви нежелани реакции, а животните и повтарящите се дози не показват признаци на зависимост.

Проучването е публикувано в списание Science Translational Medicine.

Авторите разработват AT-121 в опит да намерят молекула, която би повлияла на ключовите рецептори в мозъка: мю опиоиден рецептор, който се влияе от традиционните опиати и предписвани болкоуспокояващи и едни наскоро открити опиоидни рецептори - ноницептори - ноцицептин / орфанин FQ пептид (NOP), регулиращи различни мозъчни активности, включително чувството на привикване и химическа зависимост.

Структурен дизайн и оптимизация на бифункционалните NOP-MOP-лиганди / © Wake Forest Baptist Medical Center

Авторите обясняват, че АТ-121 принадлежи към класа на следващото поколение опиоиди известни като бифункционални NOP / MOP агонисти. Теоретически агонистът, който успее да се свърже към тези два рецептора, ще може да стимулира усещането за облекчаване на болката, без да предизвиква сериозна зависимост, често причинявана от опиоидите.

„Разработихме AT-121, съчетавайки и двете действия в приемлив баланс в една молекула, което, по наше мнение, е най-добрата фармацевтична стратегия, а не да се дават две лекарства по едно и също време", коментира Мей-Чуан Ко от Баптистския медицински център при Университета Уейк-Форест.

„В нашето изследване, открихме, че AT-121 е безопасен и непристрастяващ и е ефективно средство срещу болката. Освен това, това съединение е ефективно за предотвратяване на потенциална злоупотреба с опиоиди - точно както бупренорфинът се използва в заместителната терапия за хероинова зависимост - така че се надяваме, че може да се използва както при лечението на болка, така и срещу злоупотребата с наркотици", обяснява Ко.

Резултатите от ранните тестове са положителни. По време на теста върху резус маймуни AT-121 облекчава болката, подобно на морфина, но при дози, които са 100 пъти по-ниски. В същото време няма зависимост и дори при високи дози лекарството не предизвиква нарушено движение, понижено дишане или каквито и да е други анормални физиологични промени.

След това, в експеримент, при който маймуните могат да натиснат бутон, за да получат доза от различни лекарства, включително кокаин и оксикодон, животните избираха АТ-121 със същата честота, с която избират физиологичен разтвор. Когато АТ-121 бе комбиниран с оксикодон, маймуните избираха комбинацията значително по-малко, отколкото при предлагане само на оксикодон. Тези резултати показват, че АТ-121 има нисък потенциал за злоупотреба сам по себе си и че може да се използва и за лечение на зависимост от опиоиди, подобно на това както бупренорфинът се дава на хора, пристрастени към хероин. Накрая екипът наблюдава, че маймуните, които са приемали високи дози от АТ-121 в продължение на три дни, не показват симптоми на абстиненция.

През последните години има създадени няколко други бифункционални NOP/MOP лекарства, но никое не е успяло да мине тестовата фаза върху примати.

Екипът се надява да събере повече данни от по-големи групи примати. Ако всичко върви добре, те ще кандидатстват за одобрение от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA), за да започнат клинично изпитания върху хора.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !