Обикновен тест с палец може да покаже вероятността да имате аневризма на аортата

Ваня Милева Последна промяна на 28 май 2021 в 00:02 11647 0

Аортните аневризми са основен убиец в световен мащаб. Аортата е огромен кръвоносен съд, който отвежда кръвта от сърцето и когато се развие необичайна издутина, това състояние се нарича аневризма на аортата.

Тя може да причини дискомфорт, но повечето хора не са наясно, че имат аневризма на аортата, докато не минат през скенер.

Ако аневризмата се разкъса, това води до обилно вътрешно кървене, което обикновено е фатално, така че откриването на тези аномалии на съдовете е ключова стъпка в предотвратяването на внезапна смърт.

Сега, проучване, публикувано в American Journal of Cardiology, установи, че обикновен самостоятелно проведен тест, включващ палеца и дланта на едната ръка, може да се използва за идентифициране на хората, които не е лошо да се проверят за скрита аневризма на аортата. Според статията, тази аортна аневризма е 13-тата най-честа причина за смърт в САЩ, убивайки около 10 000 души годишно, така че ранното откриване чрез прост тест като този може да има огромни последици за процента оцеляване сред засегнатите.

Тестът е лесен: дръжте ръката си нагоре изравнена, сякаш посочвате някой да спре. След това изпънете палеца си докрай през дланта си (без болка).

Способността да изнесете палец по този начин е знак, че костите на пациента са твърде дълги и ставите им са отслабени - възможни признаци на заболяване на съединителната тъкан в цялото тяло, включително аортата.

Важно е да се подчертае, че не всеки, който има положителни тестове, е носител на аневризма, казват изследователите. Освен това те отбелязват, че аневризмите често се развиват до степен на разкъсване след десетилетия и положителен резултат от теста не трябва да предизвиква паника.

Тяхното откриване обаче е жизненоважно, тъй като състоянието може да се управлява чрез промени в начина на живот и понякога хирургическа намеса. Изследователите също така призовават за редовно наблюдение, така че пациентите и техните лекари да могат да изпреварят заболяването, преди да се стигне до потенциално фатално разкъсване.

Позиция 1 е изходната позиция. Позиция 2 е отрицателен резултат. Позиция 3 е положителен резултат и може би си струва да се проверите. 

„Най-големият проблем при аневризма е разпознаването на засегнатите индивиди в общата популация преди разкъсването на аневризмата“, коментира водещият автор д-р Джон А. Елефтериадес (John A. Elefteriades), почетен директор на Института за здравето на аортата в болницата на Йейл Ню Хейвън.

За изследването теста са премимнали 305 пациента, подложени на сърдечна хирургия за различни нарушения, включително аневризма на аортата.

„Нашето проучване показа, че голямата част от пациентите с аневризма нямат положителен резултат на теста с палеца, но пациентите, които имат положителен тест, има голяма вероятност да имат аневризма“, съобщава д-р Елефтериадес.

Въпреки че тестът с палеца не е достатъчно средство за потвърждаване на диагнозата, д-р Елефтериадес и колегите му смятат, че тестът е достоен за включване в стандартните физически изследвания, тъй като може да се окаже животоспасяващ, особено за тези с фамилна анамнеза за аневризма на аортата.

„Разпространението на знанията за този тест може да идентифицира незабележимите носители на аневризма и да спаси човешки живот“, смята д-р Елефтериадес.

Справка: Accuracy of the “Thumb-Palm Test” for Detection of Ascending Aortic Aneurysm
Rachel Blumel, Kanchi Patel, John A. Rizzo, Salvior Mok, Annie Barrett et al.
American Journal of Cardiology, Published:May 18, 2021, DOI: https://doi.org/10.1016/j.amjcard.2021.03.041

Източник: All in favor of a test for aortic aneurysms, raise your hand
Jim Shelton, YaleNews

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !