Огромен тунел е открит под древен египетски храм

Ваня Милева Последна промяна на 08 ноември 2022 в 08:01 4711 0

Тунелът е висок около 2 метра и е подобен на друг древен тунел, построен в Самос в Гърция. Кредит: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

Археолози, извършвайки разкопки под храм в древния град Тапосирис Магна, западно от Александрия, откриват огромен тунел, който е пренасял вода до хиляди хора по време на разцвета му.

Тунелът, дълъг 1305 метра, е открит от археологически екип от Египет и Доминиканската република, се казва в изявление на египетското министерство на туризма и антиките.

Древните египетски строители са построили тунела с височина 2 м на дълбочина около 20 м под земята, разказва пред Live Science Катлийн Мартинес (Kathleen Martínez), археолог от Доминиканската република и ръководител на екипа, открил тунела.

"[Той] е точно копие на тунела Евпалинос в Гърция, който се смята за едно от най-значимите инженерни постижения на древността", заявява Мартинес.

Тунелът Евпалинос в Самос, гръцки остров в източната част на Егейско море, също е пренасял вода.

Археолозите откриват две алабастрови глави в тунела.Археолози откриват две алабастрови глави в тунела. Кредит: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

Тунелът с дължина 1305 метра е довеждал вода в града. Кредит: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

Археологията на храма Тапосирис Магна е сложна. Части от него са потопени под вода, а през историята на съществуването си храмът е бил засегнат от множество земетресения, които са нанесли значителни щети. Тунелът в Тапосирис Магна датира от периода на Птолемеите (304 г. пр. н. е. - 30 г. пр. н. е.) - време, когато Египет е управляван от династия царе, произхождащи от един от генералите на Александър Велики.

Находките в тунела включват две алабастрови глави: едната от тях вероятно изобразява цар, а другата - друг високопоставен човек, посочва Мартинес. Точната им самоличност е неизвестна. В тунела са открити също монети и останки от статуи на египетски божества, разказва Мартинес.

По времето, когато е построен тунелът, населението на Тапосирис Магна е било между 15 000 и 20 000 души, обяснява Мартинес. Тунелът е построен под храм, в който са почитани Озирис - древноегипетски бог на подземния свят, и Изида - египетска богиня, която е била съпруга на Озирис.

При предишни работи в храма са намерени монети, изсечени с лика на Клеопатра VII. Разкопките в Тапосирис Магна и анализът на артефактите от обекта продължават.

Източник: Vast tunnel found beneath ancient Egyptian temple, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !