Огромна кухина е открита в Хеопсовата пирамида с помощта на космическите лъчи (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 03 ноември 2017 в 00:00 21360 0

3D изглед на мястото, където е открита новата кухина. Тя може да е наклонена, но повече подробности в този момент няма. ScanPyramids project

Голямата пирамида в Гиза е обвита в мистерия в продължение на хилядолетия, но сега една дълго останала в тайна нейна структура стана известна, благодарение на физиката на елементарните частици.

Техника, с която е проучвана ядрената централа Фукушима, бе използвана, за да се открие гигантска скрита камера в Хеопсовата пирамида, съобщи IFLScience.

Международна група от изследователи съобщи в списание Nature, че проследявайки движението на частици, наречени мюони, са открили кухина, дълга повече 30 метра, разположена точно над гранитните стени Голямата галерия в пирамидата.

Засега никой не може да каже много за откритата кухина - кой точно я е построил, каква цел има или как е направена.

В Голямата пирамида, известна още като пирамидата на Хуфу или Хеопсовата пирамида, е построена по време на управлението на фараона Хуфу, управлявал между 2509 г. пр.н.е. и 2483 г. пр.н.е., от началото на 19-ти век няма нови помещения или галерии потвърдени във вътрешността на пирамидата, пише Live Science.

Хеопсовата пирамида вече съдържа множество кухини, включително камерата на фараона, където св намира гранитният му саркофаг, камерата на жена му, както и огромен проход, водещ до царските погребални камери, известен като Голямата галерия.

Миналата година изследователския екип - съставен предимно от физици, инженери и археолози от Университета Нагоя и Парижкия институт Heritage Innovation Preservation (HIP) - заяви пред журналисти, че са открили две кухини - едната от тях е над Голямата галерия и друга, наречена като Северен коридор, който се намира над съвременния вход на пирамидата. 

Участниците в проекта ScanPyramids, които откриха кухините, продължиха своето проучване, за да потвърдят откритието. Те докладват за резултатите в нова статия. Изследователите проведоха три независими експеримента, базирани на метода на мюонната томография.

Методите

Проектът ScanPyramids има за цел да изследва сърцевината на най-големите пирамиди на Египет, без да пробива нито един отвор в структурите. За да направи това, международният екип специалисти, работещи по проекта, използват най-модерни технологии -  рентгенография, инфрачервена термография, фотограметрия, сканиране и 3D реконструкция. 

Метод на прилагане на инфрачервена термография. Източник: HIP Institute/Philippe Bourseiller

Резултат от инфрачервената термография. Източник: HIP Institute/Philippe Bourseiller

Освен това пирамидите се изследват с помощта на космически лъчи. Използват се мюоните, които идват от горните слоеве на земната атмосфера, където се създават от сблъсъци между космическите лъчи от нашата галактическа среда и ядрата на атомите в атмосферата. 

Мюоните падат на земята почти със скоростта на светлината с постоянна интензивност от около 10 000 на м2 за минута. Както рентгеновите лъчи, преминаващи през телата ни, позволяват да се визуализира нашия скелет, тези елементарни частици могат много лесно да преминават през всяка структура, дори големи и дебели скали масиви. Детекторите, поставени на подходящи места (например във вътрешността на пирамидата) позволяват, отчитайки натрупването на мюони с течение на времето, за да различат празните кухини (където мюоните преминават без проблем) от плътните области, в които някои от тях се абсорбират или отклоняват.

Метод на мюонната рентгенография. Източник: HIP Institute/Philippe Bourseiller

Този метод се прилага от японски учени за втори път в историята, след проучване на ядрената централа Фукушима. 

Резултатите

Сканирането се извършва по различно време на деня или нощта - температурата се измерва, когато камъните се нагряват и охлаждат. Но докато температурната разлика между съседните камъни обикновено варира между 0,1 и 0,5°, температурата на един сегмент е различен от другите с цели 6°.

Екипът установява две аномалии в пирамидата - една в горната част на входната врата, а втората - в източната й страна. 

Изследователите си обясняват това с наличието на кухина зад стените на пирамидите. 

Според египтолога Бет Ан Джудас (Beth Ann Judas) местоположението на аномалията на източната страна може да е свързано по някакъв начин с култа на бога на Слънцето Ра. Освен това на изток от пирамидата преминава Нил, а тази река също има голямо значение в религията на египтяните.

"Кухината може да бъде друга камера или галерия, въздушна шахта или архитектурна грешка, която е скрита", заяви Моника Хана (Monica Hanna), археолог, египтолог, която се занимава със защитата на древни обекти. Хана отбеляза, че недрестуктивните методи за изследване на пирамидите са ценен начин за изследване на оригиналния план на пирамидата, без да се унищожават части от конструкцията.

Съмнения

Някои учени обаче изразиха съмнения относно надеждността на находката.

"Трябва винаги да бъдем много внимателни с думата кухина, защото Голямата пирамида е пълна с кухини", заяви Захи Хауас (Zahi Hawass), египтолог и бивш египетски министър на антиките и ръководител на разкопките в Гиза, Сакара, Бахария и Долината на царете.

Строителите на пирамидата са поставяли камъни с различна големина и форма в ядрото й, обяснява Хауас, така че цялата структура е надупчена с пролуки, оставили са и запечатани строителни тунели. Идентифицирането на тези кухини има повече реклама, отколкото със събиране на знания за пирамидата, подчерта Хауас.

"Това няма нищо общо с каквито и да било тайни стаи или "нещо" вътре в Голямата пирамида", обяснява Хауас.

Той заяви, че той и колегите му от комисията, която разглежда последните констатации от Гиза, че предпочитат да се наричат ​​тези открития "аномалии" от гледна точка на египтологията.

Как ще продължи проучването

Авторите обаче твърдят, че кухината не е резултат от неравномерно строителство.

"Анализът както от инженерна гледна точка, така и от структурна гледна точка, това не може да бъде неравномерност", заяви Хани Хеал (Hany Helal) от Университета в Кайро, координатор на проекта ScanPyramids.

Въпреки това, няма планове до този момент за изследване на кухината на живо. Няма начин да се достигне до кухината чрез съществуващите коридори или камери, а египтолозите вече не одобряват деструктивни методи за изследване на пирамиди и други древни структури.

Възможно е да се поставят допълнителни мюонни детектори във вътрешността на царската камера за оглед на кухината от нови ъгли, обяснява
Мехди Тайуби (Mehdi Tayoubi), ръководител на мисията ScanPyramids.

"Искаме повече данни от Голямата пирамида", заяви той. "Въпросът е на средства и партньори и как можем да продължим".

"Царската камера". Източник: HIP Institute

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !