Опасността с най-високата язовирна стена в САЩ е овладяна (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 12 февруари 2017 в 13:15 5985 0

Кредит Los Angeles Times

Водата преминаваше през авариралия преливник със скорост 1400 m3/сек.

В събота бе приведен в действие аварийния преливник на язовир Оровил, с най-високата стена в САЩ, поради повреда в главния преливник на язовира, съобщи Los Angeles Times.

След като огромна дупка се отвори и заплашително нарастваше от четвъртък по време на експлоатация на основния преливник, а язовирът бе близо до предела на своя капацитет като вливащата се в него вода бе повече, отколкото източваната, положението стана критично.

А всяко неконтролирано преливане означаваше разрушаване на язовирната стена, която е насипна, и много неприятни последици.

Единственото правилно, макар и криещо известен риск, решение бе да се използва за първи път, откакто е завършен язовирът през 1968 г., аварийния, спомагателен преливник, за да се източи водата от изкуственото езеро.

Преливникът до този момент представляваше просто корито, обрасло с дървета и храсти, които бяха почистени преди пускането му.

Водата започна да тече надолу по него към река Федър рано в събота.

Водата ще се изпуска през аварийния преливник за 38 до 56 часа, заяви Ерик Сий (Eric See), говорител на Държавния департамент на водните ресурси на пресконференция събота следобед. Освен през аварийния преливник водата е ще преминава също през главния преливника, който е значително повреден от ерозията, коментира той.

Ето как изглежда това:


Река Федър, в която се вливат изпуснатите води, може да поеме водните количества, тъй като е близо половината от капацитета си при наводненията по време на предишни влажни години.

Това, което се стича по кафявата почва, идва от аварийния преливник:

Повреденият преливник

Драмата започна на 7 февруари 2017 г. , когато по време на контролирано изпускане с дебит около 1400 m3/сек. се появява дупка в облицовката на преливника. Поради високия приток на води, операторите на язовира са принудени да продължат да използват повредения преливник, въпреки че това ще увеличи ерозията му. До петък дупката достига 91 м ширина, 150 м дължина и 14 м дълбочина, а вливащата се в язовира вода бе повече, отколкото източваната. Това наложи и спешното решение с аварийния преливник.

Властите отбелязват, че ще са необходими т 100 до 200 милиона долара за ремонт на щетите на преливника и други съоръжения.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !