Организация превръща пластмасата, събрана от океаните, в слънчеви очила

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 03 ноември 2020 в 07:29 4983 0

Кредит The Ocean Cleanup

Неправителствената организация The Ocean Cleanup project, която опитва да почисти Големия тихоокеански остров от боклук използвайки специално оборудване, планира да преврърне събраната пластмаса в линия стилни слънчеви очила.

Самите очила също ще бъдат лесни за рециклиране. Цената за чифт ще е $199, а всички приходи ще се върнат отново за финансиране на организацията, чиято цел е почистването на океаните. 

„Смятаме, че приходите от само един чифт слънчеви очила ще ни позволят да почистим площ от Големия тихоокеански остров от боклук с размера на 24 футболни игрища“, се съобщава в изявление на организацията.

През 2018 г. организацията започва опитите си да събира материали от Големия тихоокеански остров от боклук. 

The Ocean Cleanup изчисляват, че островът покрива около 1,6 милиона квадратни километра със 100 килограма пластмаса на квадратен километър в центъра му.

За да се справи с това, организацията създава плаващи системи, които използват океанските течения, за улавят пластмасата. От началото на употребата на първата система през 2018 г. от организацията срещат няколко технически проблема, които изискват неколкократно преминаване на уредите, за да се улови пластмасата.

Сега системата изглежда работи значително по-добре. През октомври 2019 г. организацията обяви, че нейната Система 001/B най-накрая успешно улавя и задържа парчетата отпадък след една година тестване.

Ако цялата колекция слънчеви очила бъде продадена, The Ocean Cleanup смятат, че с приходите могат да почистят площ от пластмасовия остров колкото 500 000 футболни игрища.

„Това означава, че можем да използваме този боклук, за да почистим повече боклук: да създадем пълен кръг, отново и отново, докато не постигнем нашата мисия за чисти океани“, се надяват от неправителствената организацията.

Източник: Futurism - THIS NONPROFIT IS MAKING SUNGLASSES OUT OF RECOVERED OCEAN WASTE

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !