Още един голям айсберг се откъсна от Антарктида

НаукаOFFNews Последна промяна на 26 септември 2017 в 13:41 4694 0

Снимка, направена от сателита Sentinel1, която показва новоформирания айсберг

Сателитни снимки показаха появата на друг голям айсберг с площ от над 250 км². Ледената маса се отделя от най-бързотопящия се ледник Пайн Айлънд (Pine Island).

Снимки от спътника Sentinel-1 бяха публикувани на Twitter от климатолога Стъф Лермит (Stef Lhermitte) от Техническия университет в Делфт, Холандия.

Намаляването на ледника Пайн Айлънд представлява една четвърт от всички загуби на лед в Антарктика и е приблизително 45 милиарда тона годишно. Получените на 23 и 24 септември космически изображения показват появата на открити води между ледения шелф и айсберга. Новият масив плаващ лед има площ 267 км², която е около половината от площа на София. Тя обаче не може да се сравни с айсберга, наскоро отцепил се от ледника Ларсен С, чиято площ е около 5800 км², подчертава Gizmodo. За ледника Пайн Айлънд, който съставя 10% от ледената покривка на Западна Антарктика, това е третият по големина айсберга от четири години: през 2013 г. той породи плаващ лед с площ 652 км², а през 2015 - 582 km².

Кристофър А. Шуман, изследовател от лабораторията за за криосферни науки на НАСА, потвърди събитието с данни от сателитите MODIS и Landsat 8. Айсбергът изглежда нестабилен, а по-малки парчета лед се отделят от него.

Кристофър Шуман подчертава, че размерът не е от съществено значение, а общата тенденция. "Въпросът е в прогресивното отстъпление на ледения щит през 2013 г., 2015 г. и 2017 г., което за всеки голям ледник става много бързо, особено толкова далеч на юг в Антарктика", коментира Шуман.

"Тази загуба не е толкова голяма, колкото през 2013 г., но това е по-нататъшно намаляване на ледовете, които бяха доста стабилни в началото на този век" - добавя Шуман.

В сърцевината на новия айсберг се образуват много пукнатини, които след това се придвижват към краищата.  Това означава, че пукнатините се образуват далеч навътре, вероятно заради топлата океанска вода, с която е в контакт основата на ледника. Това може да обясни защо отцепванията на айсберги се случват с повишена честота (скоростта на ледниковия поток към морето се увеличава и сега се движи на около 4 км годишно) и защо изтънява ледникът Пайн Айлънд (степента на изтъняване се е увеличила четирикратно от средата на 90-те години на миналия век). Ако тази тенденция продължи, тогава целият ледник може да се окаже в морето през следващото столетие.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !