Осветителна инсталация за стимулиране растежа на растенията показа Русенският университет

Технологията, разработена в Русенския университет, представлява система от LED осветление

НАУКА OFFNews Последна промяна на 29 юли 2016 в 11:00 7343 1

Кредит РУ "Ангел Кънчев"

Конференция и борса за трансфер на технологии в био икономиката събра учени от 16 държави в унгарската столица Будапеща. Конференцията „Подкрепа развитието на партньорства в био-базирана икономика в Дунавския регион чрез тристранно сътрудничество" беше част от проекта Danube-INCO.NET, с ръководител от българска страна чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев, по Седма рамкова програма на Европейската комисия.

Около 130 участници от академичните среди, индустрията, държавни и обществени институции от Албания, Австрия, Белгия, Босна и Херцеговина, България, Хърватска, Чехия, Германия, Унгария, Молдова, Румъния, Сърбия, Словакия, Швеция, Украйна и Обединеното кралство, заедно с представители на Европейската комисия, координатори и членове от приоритетните области 2 (Енергия), 6 (Биологичното разнообразие, ландшафта, качеството на въздуха и почвите) и 8 (Конкурентоспособност) на стратегията на ЕС за Дунавския регион (EUSDR), участваха в събитието.

Русенският университет „Ангел Кънчев" подкрепи участието на управителя на „Вариант Русе" ООД – г-н Венелин Ангелов, който при голям интерес от присъстващите, представи иновативна разработка „Осветителна инсталация за интензивно развитие на зеленчуци в оранжерии", защитена с полезен модел от екип с ръководител доц. д-р Надежда Евстатиева и Фирма „Вариант Русе".

Технологията, разработена в Русенския университет, представлява система от LED осветление (LED light bulbs), стимулираща растежа на оранжерийните растения. Светодиодите са модерен източник на светлина, който излъчва енергия със специфични дължини на вълните и може да предложи оптимални резултати в градинарството и зеленчукопроизводството.

Ефективността им надминава широкоспектърните източници, като натриевите лампи с високо налягане (HPS lamps) и луминесцентното осветление, които засега са най-разпространени в оранжерийното производство. Това дава възможност и през неблагоприятните сезони (късна есен, зима, ранна пролет) да се отглеждат зеленчуци, плодове, цветя, разсад и др. В така осветените оранжерии се извършва селекционна работа с цел разширяване на разнообразието и повишаване на качеството на зеленчукопроизводството и цветарството.

В Русенския университет се провеждат задълбочени проучвания в тази област, като доц. Надежда Евстатиева и екип, по заявка на фирма „Вариант Русе" ООД с управител г-н Венелин Ангелов, разработват Система от LED осветление (LED light bulbs). Системата дава предимства за т.нар. многослойно отглеждане на култури и вътрешно осветление, където светлинните източници се намират вертикално между растенията, за да се отглеждат колкото е възможно повече от тях при ограничена земеделска площ. Допълнително качество е, че никакви вредители не могат да достигнат до културите и следователно, не са необходими химикали за растителна защита при отглеждането им. По този начин растенията са напълно безвредни и дори могат да се консумират без да се мият.

Разработеният източник на осветление е съобразен със способността на растенията да се обръщат към светлината. В оранжериите, както и в природата, това може да става във всички посоки, като изкуствената светлина се доближава максимално до дневната. Технологията е свързана с пълно заменяне на дневната светлина с изкуствена, за пълно управление на климата (култивиране без дневна светлина).

LED light bulbs, които са разработени в полезния модел, предлагат гъвкавост при различни нужди. Ако желаем да подобрим вегетативния растеж се използват само сини светодиоди, а червените светодиоди могат да се използват за подобряване на добивите при овощарство и отглеждането на цветя. Може да се постигат и двата аспекта в растежа на растенията, като се използва комбинация от червени и сини светодиоди. За намаляване на зависимостта от захранване от енергийната мрежа се използва възобновяем енергиен източник.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

29.07 2016 в 13:17

Във ВИММЕСС откриха топлата вода. От едно 25 години лилави лампи за отглеждане на зарзават са търговски достъпни, а с напредването на технологиите минаха няколко поколения луминисцентни и диодни.