Откъде идва митът за еднорога? На европейските пазари са продавани рога на нарвали за рога на тези създания

Ваня Милева Последна промяна на 14 април 2022 в 00:01 13283 0

Кредит: Piqsels, Public Domain Certification

Еднорогът е едно от най-известните митични същества, често изобразявано като бял кон със спираловиден рог, изригващ от челото му. Не е трудно да си представим кон с рог и през голяма част от историята на митичното създание хората са смятали, че то всъщност съществува. Но откъде идва този мит?

Образите, подобни на еднорог, датират от цивилизацията на долината на Инд (около 3300 г. пр. н. е. до 1300 г. пр. н. е.) в Южна Азия, която включва части от съвременен Афганистан, Пакистан и Индия. Но тези изображения вероятно са изображения на зубри (Bos primigenius), вече изчезнал див бик според музея St Neots в Англия.

Писмените китайски описания на азиатски еднорог дати, с тяло на елен, опашка на вол, многоцветна или люспеста кожа, подобна на дракон, и покрит с рог (или рога). Въпреки физическите различия, азиатските еднорози са описани като самотни същества, точно както в по-късните европейски хроники. 

Първото записано споменаване на еднорозите в западната литература идва през четвърти век пр. н. е. Ктесий, лекар и историк, записва приказки от индийски пътешественици и описва „диви магарета“ с размер на кон с бели тела, сини очи, червени глави и многоцветен рог около половин метър. Еднорогът на Ктесий вероятно се основава на описания на множество животни като диви магарета и индийски носорози (Rhinoceros unicornis).

Погрешните преводи спомагат за превръщането на еднорозите от объркващи композитни животни в величествени бели същества. През трети век пр. н. е. преводачите на Библията от иврит на гръцки, превръщат еврейската дума „re'em“, вероятно означаваща зубър, в гръцката дума „monokeros“, което означава „един рог“, която се използва за носорог. По-късно думата стана "unicornus" в латинските преводи на гръцката Библия и "unicorn" в английските версии на латинската по информация на Merriam-Webster. Така еднорогът се превръща в библейско животно, свързано с Исус Христос и чистотата.

Кредит: Stockvault (CC0 1.0)

Италианският изследовател Марко Поло открива, че историите за еднорозите не съвпадат съвсем с реалността, когато пътува из Азия и вижда за първи път, през 13-ти век, това, което се смята за еднорог - разказ, подробно описан в "Пътешествията на Марко Поло".

"Те се радват да живеят в тинята и калта", пише Марко Поло. "Това е отвратителен звяр за гледане и по никакъв начин не прилича на това, което мислим и разказваме в нашите страни."

Поло описва съществото като имащо голям черен рог, козина като на бивол и крака като на слон. Днес се смята, че "еднорогът" на Поло е носорог.

През Средновековието моряци и търговци внасят бивни на нарвал (Monodon monoceros) на европейските пазари и ги продават като рога на „еднорог“, съобщава Американски музей по естествена история AMNH. Нарвалите са вид китове от Арктика. Мъжките нарвали притежават дълъг зъб с дължина от 2 до 3 м, който прилича на рог.

Европейците не са имали последователно описание как трябва да изглеждат рогата на еднорог, преди да им продадат бивни на нарвал. След като бивните пристигат на средновековните пазари, рогата на еднорозите почти винаги са описвани като дълги, бели и спираловидни, точно като бивните на нарвал.

Нарвал. Кредит: Wikimedia Commons

Изследване от 2004 г., публикувано в European Journal of Archaeology отбелязва, че нарвалите са били до голяма степен непознати в Европа през Средновековието, въпреки че някои хора са ги ловували и са добивали бивните им. Тъй като се смятало, че тези рога притежават магически сили, като неутрализиране на отрова и лечение на меланхолия, викингите и други северни търговци са ги продавали за много пъти повече от теглото им в злато. Бивните на нарвали са били използвани и за направата на чаши, за които се смятало, че неутрализират ​​всяка отрова, която може да е пусната в напитката. 

„Еднорогът е добре познат в средновековната живописна и писмена култура, особено през четиринадесети и петнадесети век, докато отсъствието на нарвали от западноевропейското изкуство и мисъл е поразително“, пише авторът на изследването.

Макар нарвалите всъщност са съществували, повечето хора не са били чували за тях, така че бивните спомагат да се затвърдят приказките за митичните еднорози, които не са истински, но са вярвали в тях.

Бивни на нарвал. Кредит: Wikimedia Commons

През 1555 г. Олаус Магнус публикува рисунка на рибоподобно същество с рог на челото, като правилно го идентифицира като „Нарвал“. През 16-ти век кралица Елизабет I получава бивник на нарвал на стойност 10 000 паунда стерлинги - еквивалентната цена на замък от 16-ти век (приблизително £1,5–2,5 милиона през 2007 г., използвайки индекса на цените на дребно) от сър Хъмфри Гилбърт, който предполага, че бивникът е от "морски еднорог". 

Общоприетото вярване сред европейците, че еднорозите наистина съществуват, постепенно се разсейва през 18-ти век. В крайна сметка никой не успява да намери истинско животно, което да отговаря на описанието на еднорога, а европейските познания за произхода на бивните се развиват постепенно през епохата на географскките открития, тъй като изследователите и натуралистите сами започват да посещават арктическите региони.

Източник: Where did the unicorn myth come from?
Patrick Pester, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !