Открит е „път от жълти павета“ в невиждано досега място в Тихия океан (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 09 май 2022 в 00:01 30554 0

Дълбоководен „път от жълти тухли“. Кредит: The Ocean Exploration Trust/E/V/Nautilus/Скрийншот от видеото в YouTube

Експедиция до дълбоководен хребет, точно на север от Хавайските острови, разкри древно изсъхнало езерно корито, "павирано" с нещо, което прилича на път от жълти тухли.

На странната картина се натъква случайно изследователският кораб Nautilus, който в момента проучва хребета Liliʻuokalani в рамките на хавайския морски национален резерват Папаханаумокуакеа (PMNM - Papahānaumokuākea Marine National Monument).

PMNM е една от най-големите морски защитени зони в света, заема 1,51 милиона км², площ, сравнима с 3 пъти площта на Балканския полустров.

Но са проучени едва около 3 процента от морското дъно на PMNM.

Карта на PMNM. Кредит: Wikimedia Commons

Експедицията Ocean Exploration Trust проучва границите на тази неизследвана област, която се намира на повече от 3000 метра под вълните и най-хубавото е, че всеки може да наблюдава изследването. Всеки ден денонощно изследователите предоставят кадри на живо, например стрийма по-долу:

Наскоро е публикуван видеоклип в YouTube, който улавя момента, в който изследователите, управляващи дълбоководен апарат, се натъкват на "пътя за страната на Оз".

„Това е пътят към Атлантида“, може да се чуе да възкликва изследовател по радиото. "Път с жълти тухли?", възразява друг глас.

„Това е странно“, добавя друг член на екипа. "Шегуваш ли се? Това е лудост."

Въпреки че се намира под хиляди километри океан, леглото на басейна, открито от изследователи на върха на подводната планина Нутка, изглежда изненадващо сухо.

По радиото екипът отбелязва, че повърхността изглежда почти като "изпечена кора", която може да се отлепи. В една малка част вулканичната скала се е начупила по начин, който изглежда поразително подобен на тухли.

„Уникалните 90-градусови пукнатини вероятно са свързани с напрежения от нагряване и охлаждане от множество изригвания на тази изпечена граница“, гласи надпис към видеото в YouTube.

На пръв поглед ефектът лесно се бърка с път към един вълшебен нов свят.

И в известен смисъл това не е съвсем погрешно. E/V Nautilus ни отвежда на пътешествие до части от нашата планета, които никога не сме виждали досега.

Следването на тухления път е знак, че сме се насочили в правилната посока и скоро бихме могли да научим много повече за скритата геология на Земята.

Можете да прочетете повече за експедицията E/V Nautilus 2022 тук.

ИзточникScientists Follow a 'Yellow Brick Road' in a Never-Before-Seen Spot of The Pacific Ocean
CARLY CASSELLA, sciencealert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !