Открита е катаклизмична система с най-кратката орбита - 51 минути

Ваня Милева Последна промяна на 10 октомври 2022 в 00:01 2005 0

Илюстрация на катаклизмична променлива звезда (бялото джудже вдясно) и нейния спътник (вляво). Кредит: M.Weiss/Center for Astrophysics | Harvard & Smithsonian

Астрономи са открили т.нар. катаклизмична променлива с най-краткия известен до момента орбитален период: в системата има компактно бяло джудже (с маса около половината от слънчевата маса, побрана в сфера с размерите на Земята) и обикновена звезда наблизо, като двете обикалят около общ гравитационен център само за 51 минути.

Такава катаклизмична променлива звезда може да увеличи рязко светимостта си в определени моменти, тъй като бялото джудже привлича материя от обикновената звезда и тази материя (главно водороден газ) се натрупва в бързо въртящия се акреционен диск около бялото джудже, а след това в определен момент температурата е достатъчно висока, за да предизвика термоядрен синтез.

Въпросната катаклизмична променлива се нарича ZTF J1813+4251 и е наречена така, защото е открита с помощта на инструмента Zwicky Transient Facility (ZTF), който използва телескопа на обсерваторията Паломар в Калифорния. Наблюдавайки внимателно двете звезди, разположени на разстояние 3000 светлинни години в съзвездието Херкулес, астрономите виждат как звездата, гледана от Земята, преминава пред бялото джудже веднъж на всеки 51 минути, което им позволява да определят орбиталния му период.

Това е най-краткият орбитален период, известен досега, на която и да е катаклизмична променлива. С помощта на обсерваторията У. М. Кек в Хавай и телескопа Gran Telescopio Canarias (GTC) учените успяват да проучат ZTF J1813+4251 допълнително и установяват, че бялото джудже е 100 пъти по-малко от Слънцето и наполовина по маса, а близката звезда е около 10 пъти по-малка от Слънцето и със същата маса.

Друго изображение на бялото джудже, което привлича материя от друга звезда. Кредит: Caltech/Zwicky Transient Facility.

Използвайки тези измервания, астрономите, ръководени от Кевин Бърдж (Kevin Burdge) от Масачузетския технологичен институт (MIT), провеждат симулации на това какво вероятно прави системата днес и как би трябвало да се развива през следващите стотици милиони години.

Те стигат до заключението, че звездите в момента се намират в преходна фаза, като слънцеподобната звезда "дарява" голяма част от водородната си атмосфера на ненаситното бяло джудже. Слънцеподобната звезда в крайна сметка ще се разпадне до предимно плътно, богато на хелий ядро. След още 70 милиона години звездите ще се приближат още повече една към друга, с ултракратка орбита от само 18 минути, преди да започнат да се разширяват и отдалечават.

Спрaвкa: Burdge, K.B., El-Badry, K., Marsh, T.R. et al. A dense 0.1-solar-mass star in a 51-minute-orbital-period eclipsing binary. Nature (2022)https://doi.org/10.1038/s41586-022-05195-x

Изтoчник: Astronomers find a “cataclysmic” pair of stars with the shortest orbit yet
Jennifer Chu, MIT News Office

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !