Открита е скала, образувана на най-горещото място на Земята

Кубичният цирконий от широкия 28 км кратер на езерото Мистастин в Канада изисква топене от >2370 градуса по Целзий, която е най-високата регистрирана на повърхността на Земята.

Ваня Милева Последна промяна на 19 април 2022 в 00:01 9568 0

Проба от стъкло, образувана при 2370 градуса по Целзий. Кредит: Gavin Tolometti

През 2011 г. изследователят от Университета на Западно Онтарио Майкъл Занети (Michael Zanetti) открива в кратера на езерото Мистастин стъклен камък, който съдържа малки цирконови зърна.

По-късно тази скала е анализирана и е установено, че се е образувала след стопяване на скала и почва в течност при 2370 градуса по Целзий в резултат на удар от астероид.

В новото проучване, използващо проби, събрани между 2009 и 2011 г., изследователите успяват да намерят четири допълнителни цирконови зърна, които потвърждават откритието от 2011 г. 

Изследователите също така откриват още доказателства на различни места в рамките на една и съща ударна структура, че скалната проба е била различно прегрята на повече от едно място, в по-голяма степен.

„Важно е, че получихме много по-добра представа за това колко горещи са тези ударни стопени скали, когато първоначално са се образували по времето на удара на метеоритът в повърхността, и това ни дава много по-добра представа за историята на стопилката и как се е охладила в този конкретен кратер“, коментира докторантът от Университета на Западно Онтарио Гавин Толомети (Gavin Tolometti).

„Повечето от запазените доказателства, като проби от стъкло и проби от стопилка, предизвикана от удара, бяха открити близо до дъното на кратера“, добавя той.

Като прилагат това знание към други ударни кратери, изследователите може да успеят да намерят повече доказателства за температурните условия, открити в други кратери, но в по-малко обширни проучвания.

За първи път рейдит - минерал, образуван, когато цирконът се подлага на високо налягане и температури - е открит кратера Мистастин, съобщава екипът

Езерото Мистастин, разположено в кратер, издълбан от удар на метеорит. Кредит: Wikimedia Commons

Изследователите откриват три рейдита, които все още са запазени в цирконовите зърна, и доказателство, че други два някога са присъствали, но са кристализирали, когато температурите са надвишили 1200 градуса по Целзий, в който момент рейдитът става нестабилен.

Този минерал позволява на учените да ограничат по-добре условията на налягане, което показва, че може да е имало състояние на пиково налягане около 30 до потенциално над 40 GPa (гигапаскала).

Това са условията на налягане, които са били създадени, когато метеоритът ударил повърхността. Колкото по-близо е обектът до ударното събитие, толкова по-високо ще бъде налягането.

Някои минерали, които са били силно компресирани от това събитие - наричани "ударни" - оставят след себе си структури, които могат да бъдат изследвани.

„Като се има предвид колко голям бе рейдитът в нашите проби, знаехме, че минималното налягане, което вероятно е регистрирано, е около 30 GPa“, обяснява Толомети.

„Но тъй като в някои от тези зърна все още има много рейдити, знаем, че може дори да е над 40 GPa.

„Това дава по-добра представа за величината на налягането, произведено извън зоната на топене, когато метеоритът е ударил повърхността."

„Зоната на топене по подразбиране ще има налягания обикновено над 100 GPa, в който момент скалата ще се стопи напълно или ще се изпари извън тези условия.

На Земята рейдит е открит само в осем ударни кратера.

Справка: G.D. Tolometti et al. 2022. Hot rocks: Constraining the thermal conditions of the Mistastin Lake impact melt deposits using zircon grain microstructures. Earth and Planetary Science Letters 584: 117523; doi: 10.1016/j.epsl.2022.117523

Източник: Scientists Confirm Discovery of ‘Hottest Rock on Earth’ , Sci-News.com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !