Открито е неизвестно досега интервю с "бащата на Големия взрив" (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 02 февруари 2023 в 22:01 3664 0

Кадър от намерените кадри на Жорж Льометр, бащата на теорията за Големия взрив. Кредит: VRT/ Скрийншот от видеото.

Не всеки ден се случва да преоткриеш думите на един световноизвестен мислител, повлиял на самия Алберт Айнщайн.

Близо 20-минутно видеоинтервю с "бащата на Големия взрив" е намерено в архивите на обществената радио- и телевизионна компания Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie (VRT), намираща се във фламандския регион на Белгия.

„Файлът за филма се оказа погрешно класифициран и името на Льометр е изписано погрешно“, обяснява Катлийн Бертрем, член на архива на VRT. „В резултат на това интервюто остана непроследимо с години.“ Но един ден, докато член на персонала сканира няколко ролки филм и внезапно разпознава Льометр в кадрите и осъзнава, че се е натъкнал на съкровище.

Учените отбелязват, че гледането на изгубените кадри е като "надникване във времето".

Интервюто с интелектуалеца, проведено на френски език, първоначално е излъчено през 1964 г. и се е смятало, че кадрите са изчезнали. Сега то най-накрая е възстановено и е достъпно онлайн за всички, макар и с фламандски субтитри. За тези, които не говорят фламандски или френски, е предоставен и превод на английски език в статия за предпечат в arXiv.

Жорж Льометр е белгийски космолог и католически свещеник, който пръв е разбрал, че Вселената се разширява, още преди Едуин Хъбъл да демонстрира този ефект с най-големия телескоп в света.

Логиката на Льометр в крайна сметка убеждава Айнщайн в началото на 30-те години на ХХ век да приеме, че е грешал и че Вселената не може да бъде статична, имайки предвид Общата теория на относителността.

Според Льометр Вселената се е излюпила от първобитно "космическо яйце" - атом, който се е взривил в постоянно разширяващ се фойерверк от космически лъчи, който продължава и до днес.

Въпреки това не всички са убедени в теорията на Льометр и голяма част от интервюто му през 1964 г. е посветена на опровергаване на неговите опоненти.

"Много отдавна", обяснява Льометр в кадрите, "преди теорията за разширяването на Вселената (преди около 40 години), очаквахме, че Вселената е статична. Очаквахме, че нищо не се променя."

Това е известно като хипотеза за стабилното състояние - идея, отстоявана от английския астроном Фред Хойл, за да се противопостави на идеите на Льометр.

Всъщност Хъбъл е този, който показва на научната общност защо вселената трябва да се разширява във всички посоки. Той е използвал огромен телескоп в Калифорния през 1929 г., за да разбере колко бързо се отдалечават от нас с напредването на времето далечни галактики. Между впрочем терминът "Големият взрив" е въведен от Хойл, който го използва да опише шеговито предположеното от Льометр. Въпреки това името остана. 

Според Хойл Вселената непрекъснато създава нова материя по неизменен, но динамичен начин, подобно на "плавно течаща река".

Ако това е вярно, ако материята непрекъснато се създава и се изпраща надолу по реката, би трябвало да има смесица от млади и стари галактики, разпръснати из цялата Вселена.

От друга страна, Големият взрив би означавал, че по-старите галактики се намират по-далеч от епицентъра на взрива.

В продължение на много години тези два сценария бяха горещо обсъждани и едва през 50-те години на ХХ век астрономическите наблюдения потвърждават, че вторият сценарий е верен.

"Това, което ще бъде първият резултат от това разпадане, доколкото можем да следваме теорията, е всъщност да имаме вселена, разширяващо се пространство, изпълнено с плазма, с много енергийни лъчи, които се движат във всички посоки", обяснява Льометр в наскоро преоткритото интервю.

"Нещо, което изобщо не прилича на хомогенен газ. След това чрез процес, който можем смътно да си представим, но за съжаление не можем да проследим в много детайли, газовете е трябвало да се образуват локално; газови облаци, движещи се с голяма скорост..."

И Хойл, и Льометр са на едно мнение, че тези газови облаци са съставени почти изцяло от водород. Но двамата учени се разминават как са се появили тези водородни газове.

Хойл е смятал, че те са се образували по естествен път чрез "обоснован физически процес", обяснява Леметр в интервюто. Льометр е смятал, че началото е "един вид водород фантом, който се появява с точното количество водород, за да потвърди един априорен закон".

Космическите лъчи, преминаващи през Вселената, по същество са фосили на този първичен призрачен атом.

"От всички хора, които са измислили рамката на космологията, с която работим сега, има много малко записи на това как са говорили за работата си", споделя физикът Сатя Гонтчо А Гонтчо (Satya Gontcho A Gontcho) от Министерството на енергетиката на САЩ, съавтор на статията в препринта.

Робърт Миликан, Льометр и Алберт Айнщайн след лекцията на Леметр в Калифорнийския технологичен институт през януари 1933 г. Кредит: Wikimedia Commons

Една от най-вълнуващите части на изгубеното интервю е, когато Льометр е попитан как съвместява научната си теория с религията си.

"Аз не защитавам първичния атом заради някакъв религиозен скрит мотив", казва той в интервюто.

"Това е въпрос, който очевидно е малко деликатен", допълва Льометр. "Малко се страхувам сега да го развия с няколко думи".

Астрономът и свещеник не смята, че Големият взрив е в противоречие с неговата религия, нито че науката изисква религиозно обяснение. Темата явно не е била от онези, които той е искал да обсъжда открито.

За това Льометр основно засяга как въпросите за важността на това кога, защо и как е възникнало началото на времето - религиозно или не - са някак спорни. "Началото е толкова невъобразимо", коментира той, "толкова различно от сегашното състояние на света, че такъв въпрос не възниква."

Дори ако Бог съществува теоретично, казва Льометр, че не вярва, че съществуването на божество би се намесило в научния характер на астрономическата теория.

„Ако Бог подкрепя галактиките, той действа като Бог“, обяснява Льометр. "Той не действа като сила, която да противоречи на всичко. Не е нужно часовникарят на Волтер да навива часовника си от време на време, нали... [смее се]. Ето!"

"Льометр и други ни дадоха математическата рамка, която е в основата на сегашните ни усилия да разберем нашата Вселена", разказва Гонтчо.

"Космологията се опитва да разбере какво се е случило в миналото на Вселената - а за повечето от нас, които правим наблюдения, това означава да измерим много точно скоростта на ускорение на Вселената в различни моменти от времето. И ако се разбере как Вселената се е разширявала в различни моменти от време, тогава ще може да се стесни кръгът на това, което може да е тъмната енергия."

Невероятно е да разберем какво е казвал един учен за своите идеи, които в крайна сметка ще променят хода на историята, на физиката и дори на човешката гледна точка.

Справка: Resurfaced 1964 VRT video interview of Georges Lemaître
Satya Gontcho A Gontcho, Jean-Baptiste Kikwaya Eluo and Paul Gabor
Journal for the History of Astronomy
DOI: https://doi.org/10.48550/arXiv.2301.07198 https://arxiv.org/pdf/2301.07198.pdf 

Източник:

Lost Footage Reveals Stunning Interview With Father of Big Bang, CNET

A Lost Interview With The 'Father of The Big Bang' Was Just Discovered, ScienceAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !