Отново ще издирват "скрита камера" в гробницата на Тутанкамон

Антония Петрова Последна промяна на 17 февруари 2017 в 10:55 11787 1

В гробницата на Тутанкамон вероятно има скрита камера, в която е гробницата на Нефертити, обяви физикът проф. Франческо Порчели (Francesco Porcelli) от Университета в Торино, Италия.

Той обяви плановете си да извърши нова серия сканирания с радар, проникващ през земята (GPR сканиране), като последен опит да бъде открита гробницата на Нефертити, съобщава Live Science

При GPR сканирането високочестотни радио вълни преминават през пода и стените и отразеният сигнал разкрива скрити съкровища или празни камери. Използването му в гробницата на Тутанкамон ще бъде трето поред и все още не е известно дали ще доведе до различни от предходните резултати. 

Проф. Порчели съобщава, че не може да разкрие детайли около новите сканирания без одобрението на Министерството на антиките на Египет. (Вижте още снимки от сканиранията на гробницата на Тутанкамон)

През 2015 г. Никълъс Рийвс (Nicholas Reeves), директор на проекта "Амарна" (Amarna Royal Tombs Project), първи лансира идеята за скрита камера в гробницата на Тутанкамон, в която е гробницата на Нефертити. Извършените от радарния специалист Хирокацу Ватанабе (Hirokatsu Watanabe) сканирания с GPR-технология показаха предполагаемо доказателство за две скрити камери. 

източник: National Geographic

През май 2016 г. екип на National Geographic провежда нови сканирания, които обаче отрекоха наличието на скрити камери. Един от главните участници в екипа, Дийн Гудман (Dean Goodman), съобщи, че от National Geographic са им забранили да говорят публично за своето изследване. Подписаното от екипа споразумение за неразкриване на информацията може да бъде развалено само ако египетското Министерство на антиките разреши. За Live Science Гудман обаче изразява увереност в действията на екипа от Торино с думите, че познава добре няколко от членовете в него. "Изследването на Тутанкамон е в добри ръце", отбелязва още той. 

Решението на египетските власти да не разпростряват данните от изследването на National Geographic беше силно разкритикувано от Лорънс Конйерс (Lawrence Conyers), професор по антропология в Унивеситета в Денвър, САЩ, който е водещ експерт по използването на GPR-сканирането в археологията. Пред Live Science той одобрява идеята за извършване на още сканирания от екипа от Торино, но изразява надежда, че египетските власти ще позволят на изследователите да оповестят данните.

Според Конйерс, археолози, експерти в използването на GPR-радар и които не са участвали в проучването лично, по никакъв начин няма да подкрепят идеята за скрита камера в гробницата на Тутанкамон, освен ако египетските власти не позволят оповестяването на научните данни от сканиранията. "Никога няма да има консенсус по тоза тема от експертите, докато те (египетските власти) не направят нещо повече от това да провеждат пресконференции", завършва професорът. 

Други специалисти, които Live Science цитира като анонимни, изразяват подобни опасения, като отбелязват, че учените, които имат данни за липсата на скрита камера, са били възпирани да говорят за това публично. Онези, които говорят в подкрепа на съществуването на скрита камера, имат повече свобода на изява пред медиите, отбелязват още анонимните източници на изданието. 

След революцията в Египет през 2011 г. туризмът там претърпя рязък спад, което доведе до загуба на работни места и приходи от сектора, който е един от основните източници за държавния бюджет. Това доведе до опасения сред учените, че египетските власти са по-заинтересовани да използват медийния шум около сканирането на гробницата за подпомагане на туристическата индустрия на страната и че властите не искат данни, които показват, че няма скрита камера, да бъдат оповестявани.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!