Пандемията на COVID може да доведе до изчезване на грипен щам

Ваня Милева Последна промяна на 01 ноември 2021 в 00:01 7100 0

Кредит HealthDay

Добре известно е, че пандемичните ограничения на COVID-19 до голяма степен отмениха грипния сезон 2020-2021 г., като случаите на грип спаднаха до невиждани досега ниски нива.

Толкова малко грип се разпространяваше, че някои учени сега подозират, че един от основните щамове на грипа може да е изчезнал поради липса на хора, които да се заразяват.

B/Yamagata е един от четирите щама, които редовно се включват в годишните ваксини срещу грип, но в разгара на локдауните заради COVID този щам изглежда е изчезнал напълно, съобщи наскоро австралийски изследователски екип в списание Nature Reviews.

Няма изолирани или генетично секвенирани щамове B/Yamagata при проследяване на случаите на грип от март 2020 г., когато локдауните заради COVID по същество сложиха край на грипния сезон 2019-2020 г., коментират изследователите.

Само 31 предполагаеми случая на B/Yamagata в САЩ са били докладвани на служителите в общественото здравеопазване от последния грипен сезон, но не е имало успешно изолиране или секвениране на вируса, за да се определи, че B/Yamagata наистина е виновен.

B/Yamagata винаги е бил по-малко заразен от другите основни грипни щамове, отбелязват изследователите. Този щам и не еволюира толкова енергично, колкото другите. Производителите на ваксини не е трябвало да актуализират компонента B/Yamagata на ежегодната ваксина срещу грип от 2015 г.

Тези фактори, „комбинирани с възпиращите условия на пандемията COVID-19, може да са улеснили силното потискане на глобалната циркулация на B/Yamagata и потенциалното изчезване на тази линия“, заключават изследователите в своя доклад.

Ако цял грипен щам наистина е изчезнал, това би отворило нови възможности за справяне с ежегодния грип в бъдеще, казват американски експерти по инфекциозни болести. Но предупреждават, че ще е нужен повече от един грипен сезон, за да се определи дали B/Yamagata е изчезнал напълно.

„Предпазлив съм да кажа, че сме приключили с него, защото грипът е непостоянен малък звяр“, отбелязва Ричард Кенеди (Richard Kennedy), водещ изследовател на ваксините в клиниката Майо в Рочестър, Минесота.

Той подчертава, че B/Yamagata има тенденция да нараства в определени години и след това на практика да изчезва в други.

„Това, че не сме го виждали от известно време, не мисля, че само по себе си е убедителен аргумент“, коментира Кенеди. „Данните предполагат, че тъй като не сме виждали нито един случай от март 2020 г., това е добре, но бих искал да проследим по-дълъг период".

Сега в някои страни ограниченията за COVID отслабват и децата се връщат в училище, което поражда опасения сред служителите на общественото здравеопазване, че този грипен сезон може да бъде труден. B/Yamagata може да изплува отново, предупреждава Кенеди. „Тези вируси са много добри в компенсирането на загубеното време и загубената дистанция в това състезание“, казва Кенеди. 

„Ако B/Yamagata наистина си отиде завинаги, това означава, че бихме могли да комбинираме щамовете, включени в годишната ваксина срещу грип, така че да получим повече предимства“, предлага д-р Уилям Шафнър (William Schaffner), медицински директор на базираната в Бетезда, щат Мериленд Национална фондация за инфекциозни заболявания.

Структурата на сегашната грипна ваксина включва четири щама: грип A/H3N2 (Хонконг), грип A/H1N1 (свински), грип B/Victoria и грип B/Yamagata. Грипните щамове А често са по-инфекциозни и са източник на смъртоносни епидемии, докато грип В прониква по-бавно сред децата и тийнейджърите в училищна възраст.

Всяка година учените се опитват да отгатнат коя генетична версия на всеки от четирите щама е вероятно да бъде най-инфекциозната, разказва Кенеди. Ако се досетят правилно, ваксината срещу грип осигурява по-добра защита.

Замяната на частта от ваксината B/Yamagata с друг щам, който е по-инфекциозен и опасен, може да подобри ефективността на ваксината, смята Шафнер.

„Бихте ли удвоили следващия най-тежък щам, H3N2? Можете ли да вкарате два H3N2?“,  коментира Шафнер.

„Да можеш да избереш друг щам, който не е B, това е щам А, вероятно ще помогне с тази игра на отгатване“, е съгласен Кенеди .

От друга страна, ваксината може да бъде намалена само до три щама, което ще я направи по-евтина и по-лесна за производство, отбелязва Кенеди. „Вие можете да произвеждате повече дози или може би да намалите малко цената. Това прави ваксината по-достъпна за всички“.

Ако хората си сложат ваксина срещу грип тази година и се придържат към защитата от COVID като носене на маски и социално дистанциране, има шанс B/Yamagata да изчезне завинаги, смятат Кенеди и Шафнър.

Когато грипът се разпространи, не е лошо да се напомни за хората, които са по-уязвими спрямо тежко протичане на грипа, да си сложат маски отново, препоръчват специалистите.

„Знаем вече, че не са глупави. Те [маските] не се използват само в Япония“, коментира Шафнер. "Ние знаем как да ги използваме, така че извадете маските си".

Справка:

Източник: COVID pandemic may have driven a flu strain into extinction
Dennis Thompson, МedicalХpress

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !