Първата бира от канабис в света е разработена от канадска компания

Ще излезе на пазара през 2019 г

НаукаOFFNews Последна промяна на 24 юли 2018 в 11:20 8576 0

Кредит Province Brands

Първата бира с канабис в света вече е разработена от компанията Province Brands от Торонто, Канада. В момента се  тества и ще излезе на пазара, когато легализацията на марихуаната влезе в сила официално в Канада през 2019 г.

Експерименталната напитка се приготвя от хмел, вода, дрожди и стъблата и корените на растението канабис - тоест от части, които обикновено се изхвърлят след прибирането на лепкавите пъпки.

Всякакъв алкохол, произведен по време на ферментационния процес, се отстранява, за да се позволи да изпъкнат канабиноидите, извлечени от марихуаната. Вместо да напива, тази бира ще "напушва", съобщава The ​​Guardian.

Тестовите партиди имат средно около 6,5 mg THC (тетрахидроканабинол) на порция; около една трета от това в една пълна лула, според експертите от High Times.

"Вкусът е сух, пикантен, по-сладък от типичния вкус на бирата", разказва Доома Уенчу (Dooma Wendchuh), съосновател и главен изпълнителен директор на компанията Province Brands, за The Guardian. "Бирата удря много бързо, което не е обичайно за марихуаната в храна."

В рецептата са заменени традиционните зърнени съставки с канабис и получената бира ще е без глутен - още един бонус за любителите на този вид храна.

Доома Уенчу (Dooma Wendchuh), съосновател и главен изпълнителен директор на компанията Province Brands. Снимка: Province Brands

През юни двете законодателни камари на Канада гласуваха в полза на Закона за канабиса, законопроект, който разрешава на всеки на възраст над 18 години да притежава 30 грама марихуана и да отглежда четири растения в дома си.

Декриминализацията е предвидено да влезе в сила на 17 октомври 2018 г.

Новият закон обаче обхваща само пушещите деривати на цветовете на Сannabis sativa. Ястията на базата на марихуана се очаква да бъдат легализирани някъде през 2019 г., давайки достатъчно време на предприемачите на канабис индустрията да усъвършенстват производството на съществуващите психоактивни закуски и да създадат вълнуващи нови екстри, които да изкушат широката публика.

Няколко разновидности на бирата са получени за проба. Снимка: Province Brands

Уенчу заяви, че неговата компания е основана с мечтата да осигури на обществото алтернатива на алкохола. Той вярва, че бъдещата им линия за напитки - разработвани в няколко сорта и вкусове - ще бъде по-полезна за тялото, отколкото обикновената бира, но подчертава, че тя все пак ще бъде за удоволствие, а не "лекарство".

"Не трябва да ги пиете пет пъти на ден, не трябва да те да са първото нещо, което изпивате, когато се събудите сутрин. Не казваме това" - подчертава Уенчу.

Говорител на Province Brands заяви пред IFLScience, че тяхната бира от канабис ще бъде готова за широко разпространение, веднага след като легализацията стане официална и обясни:

"В момента продуктите се произвеждат в малки партиди за по-нататъшно усъвършенстване и тестване".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !