30 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Първата противотуберкулозна ваксина е открита на тази дата

| На този ден 18 юли 101840
Снимка: weebly.com

На 18-ти юли през 1921 г. учените Албер Калмет и Камий Герен откриват първата противотуберкулозна ваксина.

От 2011 г. насам единствената налична ваксина е бацил на Калмет и Герен (БЦЖ). Тя е ефикасна срещу разпространяването на заболяването в детска възраст, но не осигурява достатъчна защита срещу белодробната туберкулоза. И все пак това е най-широко използваната ваксина в света, като с нея са ваксинирани над 90% от всички деца. След десет години обаче имунитетът, който тя дава, намалява.

БЦЖ ваксината има известни ограничения и в момента са в ход изследвания за разработване на нова ваксина против туберкулоза. Няколко потенциални кандидата в момента са в процес на фаза I и II на клинично изпитване.

Два основни подхода се опитват да подобрят ефикасността на съществуващите ваксини. Единият от тях включва добавяне на субединична ваксина към БЦЖ. Другата стратегия се опитва да създаде нови и по-добри живи ваксини. MVA85A е пример за субединична ваксина, която в момента се изпитва в Южна Африка. Тя е базирана на генетично модифициран вакциния вирус. Надеждата е, че ваксините ще изиграят решаваща роля в лечението на латентното и активното заболяване.

За да се насърчават бъдещите открития, изследователите и политиците популяризират нови икономически модели за разработване на ваксини, включващи цени, данъчни стимули и предварителни търговски договорености.

През 1993 г. Световната здравна организация обявява туберкулозата като „извънредна ситуация по отношение на здравеопазването в световен мащаб“. През 2006 г. в рамките на Инициативата за борба с туберкулозата (Stop TB Partnership) е разработен Глобален план за спиране на туберкулозата, чиято цел е спасяването на 14 милиона живота до 2015 г.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.