Първата в света двойна трансплантация на ръце за пациент със склеродермия

Ваня Милева Последна промяна на 30 май 2022 в 00:01 6944 0

Склеродермия

Кредит Wikimedia Commons

Склеродермията е необичайно състояние, което води до твърди, удебелени участъци от кожата и понякога проблеми с вътрешните органи и кръвоносните съдове. Склеродермията се причинява от имунната система, която атакува съединителната тъкан под кожата и около вътрешните органи и кръвоносните съдове.

Изтощително автоимунно заболяване, наречено склеродермия, причинява на жителя на Великобритания Стивън Галахър загуба на способността да използва ръцете си, а болката става непоносима, но това се оказа, че не е краят на неговата независимост. Благодарение на специалисти по пластична  хирургията на ръцете, той успява да получи двойна трансплантация на ръцете си, което означава, че вече не само не изпитва болка, но и може да погали кучето си отново.

Преди 13 години Галахър получава оцветяване на носа и бузите си, което прилича на обрив, свързан с автоимунното му състояние лупус, съобщава BBC News. Но когато започна да изпитва болка в двете ръце, става очевидно, че има и склеродермия, състояние, което се причинява от собствения му организъм.

При системната склероза, друго име, дадено на тази група заболявания, имунната система се фокусира върху съединителната тъкан, атакувайки кожата, кръвоносните съдове и вътрешните органи. В резултат на това хората със склеродермия могат да развият твърди, удебелени участъци от кожата, които могат да ограничат движението и да причинят болка.

Ръцете са особено силно засегнати в случая на Галахър и преди около седем години ръцете му започват да развиват втвърдена кожа, която кара пръстите  му да се свият в юмруци. Това му причинява ужасна болка и не може да използва ръцете си, но професор Андрю Харт ( Andrew Hart) от отделението за пластична хирургия в Canniesburn в Глазгоу предполага, че трансплантацията може да му осигури известно облекчение.

Трансплантации на ръце са извършвани преди и по целия свят, включително един случай в Индия, който оставя лекарите в недоумение, тъй като ръцете на донора приемат същия тен на кожата като реципиента след трансплантацията. Първата в света двойна трансплантация на ръка е извършена през 2015 г., а първата във Великобритания е ръководена от пластичния хирург професор Саймън Кей (Simon Kay) от Leeds Teaching Hospitals през 2016 г., който също работи с Харт по случая на Галахър.

Благодарение на екип от 30 медицински специалисти, ръцете на Галахър са успешно заменени с ръце от трупен донор след 12-часова операция през декември 2021 г. Невероятно, но малко след като се събужда от операцията, той успя да използва трансплантираните си крайници и по-късно осъзнава, че хроничната му болка е изчезнала.

Тази операция се смята от специалистите за първата, при която на пациент със склеродермия е направена двойна трансплантация на ръце с цел да се отстранят симптомите на състоянието, и засега за Галахър изглежда, че тя е променила живота му. Въпреки че все още не възстановил своята сръчност отпреди диагностицирането си със склеродермия, Галахър е възвърнал част от своята независимост и се надява да може да се върне на работа един ден след като се възстанови напълно.

Източник: World-First Double Hand Transplant For A Scleroderma Patient Allows Man To Pet His Dog Again, IFL Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !