Първи стъпки в света на невронауката за деца с „Тази книга е пълна с мозъци“ от Тим Кенингтън

Първата книжка на лондонския колектив Little House of Science запознава децата със смайващи факти за мозъците.

Темз Арабаджиева Последна промяна на 30 май 2022 в 00:03 4853 0

Всеки ден ставаме свидетели на работата на най-бързия и усъвършенстван суперкомпютър в света – нашия мозък. Но какво представлява той? Как изглежда? Как работи? И как така командва нашите усещания, мисли и действия?

Вдъхновяващото издание „Тази книга е пълна с мозъци“ от британския педагог Тим Кенингтън и лондонската образователна компания Little House of Science тръгва по следите на невроучените в търсене на отговорите на тези въпроси и кани малки и големи на експедиция до брилянтния команден център на тялото ни.

С помощта на забавни упражнения и лесни за изпълнение у дома експерименти, тази прекрасно илюстрирана книжка е шеметно ръководство за смайващите чудеса на нашия забележителен мозък.

Кратка, но изключително увлекателна и изчерпателна, „Тази книга е пълна с мозъци“ ще разкрие пред читателите колко точно са бързи мислите ни; какво се случва с мозъка ни докато спим; защо ни е въображението; с какво се е отличавал мозъка на Айнщайн и още много любопитни факти, които невронауката изследва в продължение на стотици години.

Ако някога сте се интересували от частите на нашия мозък, от древни мозъци, от странни мозъци, от животински мозъци, роботски мозъци или пък дали изобщо е възможно да се живее без мозък, тази книга ще ви разкаже всичко, което трябва да знаете за тях – защото тя е чисто и просто пълна с мозъци.

Водени от лесните за следване илюстрации и примери, малките читатели ще се потопят в страховити истории от миналото и ще погледнат напред в бъдещето към следващите стъпки на невронауката; ще научат какви са нововъведенията в сферата в наши дни, които ни дават по-ясна информация за мозъка от когато и да било.

А освен интригуващи факти „Тази книга е пълна с мозъци“ ще им предостави и ценни съвети затова как можем да тренираме мозъка си да се представя по най-добрия начин.

Защото ние, хората, сме горди притежатели на най-удивителния орган на света и всяка следваща среща с него открехва малко по-широко вратата към безкрайните му възможности.

Тази книга е пълна с мозъци“ е първата книга на британската образователна компания за млади учени Little House of Science, която от 2014 г. организира извънкласни дейности, ваканционни лагери и специални семинари за деца на възраст 3-12 г. и използва интерактивен и вдъхновяващ подход, за да подхрани интереса им към науката и естественото им любопитство.

Из „Тази книга е пълна с мозъци“ от Тим Кенингтън

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Ти си горд притежател на нещо невероятно... мозък! Най-вероятно дори не си го забелязал, но твоят мозък постоянно ти помага да разбираш всичко около теб.

Не само хората обаче имат невероятен мозък. На следващите страници ще узнаеш нещо за животинските мозъци, динозавърските мозъци и дори роботските мозъци.

Тъй като мозъците са толкова удивителни, те са изучавани от много учени, които се опитват да разберат как точно работят те. Тези учени се наричат невроучени. Докато четеш тази книга, ти самият правиш първите си стъпки към превръщането си в невроучен.

Време е да ти се завърти главата!

1. ОСНОВНИ НЕЩА ЗА МОЗЪКА

Твоят мозък е свръхмощен! Той прави един квинтилион изчисления всяка секунда. Това число е по-голямо от броя на звездите в нашата галактика. Ако имаш един квинтилион зрънца ориз, те ще напълнят Емпайър Стейт Билдинг 85 000 пъти!

Всъщност някои учени смятат, че мозъкът ти е по мощен от всички компютри в света, взети заедно. Но какво представлява мозъкът ти? Как изглежда? Как работи? И как се свързва с останалото ти тяло?

Време е за среща с твоя блестящ мозък.

КОЛКО ГОЛЯМ Е ТВОЯТ МОЗЪК?

Не е голям, но е умен!

Освен ако не си готов да си отрежеш темето и да надникнеш вътре (никога, ама никога не опитвай), никога няма да видиш колко голям е мозъкът ти. Как тогава да узнаеш нещо за размера, формата и теглото му?

Опитай това у дома: вземи нещата в свои ръце

За щастие, има много лесен начин да откриеш големината на мозъка си. Свий двете си ръце в юмруци и ги събери една до друга. Двата ти юмрука са горе-долу толкова големи, колкото и мозъкът ти. Юмруците ти показват и приблизителната форма на мозъка ти. Неговите гънки и извивки приличат донякъде на вдлъбнатините и изпъкналостите на кокалчетата и пръстите ти.

Проверка на теглото:

Напълно развитият мозък тежи около 1,3 кг. Това е приблизително колкото 11 банана или:

• едно 12-седмично коте,

• две катерички,

• 1350 шоколадови дражета.

НЕВЕРОЯТНИЯТ МОЗЪК НА АЙНЩАЙН

Не всички мозъци са с една и съща форма и големина. Да вземем например мозъка на Алберт Айнщайн. Той е бил един от най-умните учени, живели някога. Значи мозъкът му е бил по-голям и по-тежък от всички други, нали така?

ГРЕШКА!

Когато Айнщайн починал през 1955 г., учените открили, че неговият мозък всъщност бил по-лек, отколкото на повечето други хора. Теменният дял на Айнщайн обаче бил с 15% по-голям от средното. Това е логично, защото теменният дял е частта от мозъка, която се занимава с математиката и изчисленията, а математиката е била тъкмо областта на Айнщайн.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !