Първият етап на конкурса на НАСА за 3D принтирани къщи за Марс завърши

Наука ОFFNews Последна промяна на 11 октомври 2015 в 12:08 5114 0

НАСА обяви победителите в своя конкурса за къщи предназначени за бъдещите колонизатори на Марс.

Конкурсът 3-D Printed Habitat Challenge Design търси архитектурни концепции за това как може да се използва 3D печата, за да се създадат места за живеене в суровите условия на Червената планета.

В съревнованието, обявено през май, участваха 165 проекта на дизайнери и архитекти. Целта на конкурса е в крайна сметка да се допринесе за развитието на нови технологии за най-изгодното използване на местни ресурси и материали. Това, заедно със здравината, функционалността и други критерии определиха победителите.

Ice House

3D напечатана къща от лед спечели първото място и чек за 25 000 долара. Проектът Ice House е на екипа на Space Exploration Architecture и Clouds Architecture Office. Той се основава на наскоро обявеният нов подход на НАСА "следвай водата".

Победителите предлагат да се построят ледените конструкции в богатите на ледове полярни райони на Марс. Ледената многослойна обвивка на конструкцията, по изчисления на разработчиците, трябва да осигури нужното налягане и температура вътре в помещенията. Освен това слоят от лед осигурява защита от радиацията и неговата прозрачност позволява на светлината да прониква в местообитанието. Предвижда се ледът да се запази в твърдо състояние за неопределено време и вътре да се отглеждат растения, които ще помогнат за кислородния баланс.

Другите проекти

Второто място и чек за 15 000 долара печели отборът Gamma от архитектурната фирма Foster + Partners. Неговата концепция предлага да се използват полуавтономни роботи за изграждане на подслон, използвайки реголит - рохкава пръст в изобилие на повърхността на Марс.

С трето място бе отличен отборът LavaHive. В него се предлага използване на строителни роувъри и надуваеми секции като основа за местообитанията. След като се надуят, секциите ще бъдат обхванати в "бетон" от реголит за защитен слой. Този подход позволява да се създават допълнителни съседни къщи с прилежащите към тях коридори.

Още интересни проекти от конкурса може да видите в галерията най-горе.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !