Пет нови случая на жълтеница са свързани с добавки и чайове от куркума

Ваня Милева Последна промяна на 27 октомври 2022 в 00:01 5780 0

Кредит Wikimedia Commons

Хранителните добавки с куркума стават все по-популярни, след като малки проучвания показват, че активната им съставка може да облекчи някои възпалителни състояния.

Докладвани са пет нови случая на чернодробни увреждания, причинени от добавки и чайове с куркума. Всички пациенти са се възстановили след лечение.

Куркумата е жълта подправка от растението Curcuma longa. Тя става популярна хранителна добавка, тъй като съдържа съединение, наречено куркумин, което според малки проучвания леко облекчава възпалителни състояния като артрит и сенна хрема.

През май 2021 г. в Националния институт по диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания на САЩ са докладвани повече от дузина случаи на чернодробни увреждания, свързани с куркумата.

Пет нови случая са представени на годишната научна среща на Американския колеж по гастроентерология в Северна Каролина тази седмица.

Единият случай, представен от Анджелин Луун (Angeline Luong) от Медицинския център "Кайзер Перманенте" в Лос Анджелис, Калифорния, е на 49-годишна жена без основни здравословни проблеми, която е развила гадене и повръщане, след като в продължение на три месеца е приемала ежедневно хранителна добавка с куркума в препоръчаната на опаковката доза.

Симптомите й отшумяват, когато временно спира приема на добавката, но се връщат, когато възобновява режима. Освен това кожата и бялото на очите ѝ пожълтяват. Кръвните тестове и чернодробната биопсия по-късно показват, че има сериозно увреждане на черния дроб.

Кожата и очите на жената пожълтели, защото черният й дроб не можел да изпълнява нормалната си функция да преработва билирубина - жълто вещество, което се получава при естественото разграждане на червените кръвни клетки, което води до жълтеница, обяснява Луун.

Жената се възстановила, след като ѝ били дадени стероиди и N-ацетилцистеин - лекарство, което обикновено се използва за лечение на предозиране с парацетамол (ацетаминофен). Тя е изписана след три седмици в болницата.

Подобни случаи са представени от изследователи от Ню Йорк, Флорида и Ню Джърси, като всички засегнати са приемали препоръчителната доза, посочена на опаковката на добавката.

Освен това Приска Пунгве (Prisca Pungwe) от медицинския колеж "Бейлър" в Тексас описва как 62-годишна жена е развила гадене, болки в корема и жълти очи, след като е пила чай от куркума в продължение на три седмици, като изследванията са потвърдили, че е имала увреждане на черния дроб. Жената се е възстановила след лечение.

Огромното мнозинство от хората, които приемат добавки с куркума - четвъртата най-продавана билкова добавка в САЩ - не развиват чернодробни увреждания, но някои генетични особености могат да направят хората по-податливи, посочва Кен Лиу (Ken Liu) от болницата "Роял Принс Алфред" в Сидни, Австралия.

"Когато приемате билкова добавка, тя се усвоява и абсорбира в кръвния поток, след което постъпва в черния дроб, за да се метаболизира, преди да отиде в останалите части на тялото", обяснява Лиу. "Този метаболизъм се извършва от ензими в черния дроб, които са генетично различни при различните хора, така че някои хора я преработват в нещо инертно и безвредно, докато други я преработват в нещо токсично."

Хранителните добавки са по-рискови от приема на куркума в храната, защото често съдържат добавки, които увеличават усвояването на куркумина, посочва Луун. Например добавянето на черен пипер към добавките и чайовете може да увеличи усвояването на куркумина 30 пъти. Куркумата и черният пипер често се използват заедно в кулинарията, но това е в рамките на сложни смеси от други съставки, които ограничават усвояването им.

Тъй като билковите и хранителните добавки стават все по-популярни, Лиу отбелязва, че вижда все повече хора с увреждания на черния дроб, като при някои от тях се налага чернодробна трансплантация. Подобни тенденции се наблюдават и в САЩ, и в Европа.

Може да измине много време, за да се разбере, че дадена билкова добавка е причина за чернодробни проблеми, тъй като хората не винаги споменават за употребата на добавки, когато лекарят ги попита дали приемат някакви лекарства, добавя Лиу.

На срещата са представени и случаи на чернодробни увреждания, причинени от други билкови добавки, които не са от куркума. Например Конър Уеймън (Connor Wayman) от Университета на Невада описва как 19-годишен мъж е развил силен сърбеж по кожата, жълтеница и тъмнокафява урина, след като е приемал добавки, съдържащи растението ашваганда.

Хушбу Бхатия (Khushboo Bhatia) от болницата "Маунт Обърн" в Масачузетс представя случая на 55-годишна жена, развила сърбеж, тъмна урина и загуба на апетит, след като е консумирала билков чай, съдържащ корен от лещанка, плод от гардения и корен от ревен. И в двата случая са били установени чернодробни увреждания, които са отшумели, след като е спрян приема на продуктите.

Източник: Turmeric supplements have been linked to liver damage in five people, New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !