Планините на Земята - 360° въздушна панорама

Наука ОFFNews Последна промяна на 22 септември 2016 в 15:18 6121 0

Планините са романтика, чист въздух, дива природа и невероятни пейзажи. И сега можете да станете свидетели на цялата тази красота с помощта на панорамите на проекта AirPano.

Експедициите в планината понякога са свързани с много трудности: недостиг на кислород, огромна физическа натовареност и дори опасност от вулканично изригване. Но панорамите на AirPano ще ви позволят да се насладите на спиращите дъха гледки без никакъв проблем.

Еверест

Най-високият връх на Земята носи две имена едновременно: местното Джомолунгма (от тибетски "богинята майка на живота") и международното връх Еверест. Понякога планината променя леко надморската си височина. Сегашната официална височината е 8,848 м призната от 8 април 2010 г., но след земетресението през  2015 тя спадна с 2,54 сантиметра.

Монблан и Елбрус

За най-висока точка в Европа се смята 4810-метровия връх Монблан, разположен на границата между Франция и Италия, но вероятно би могла да бъде и руската планина Елбрус. Въпросът е, че границата между Европа и Азия не е ясно определена, а Елбрус може да е с еднакво основание и на двата континента. Вижте двата върха с височина 5642 м и 5621 м, над които са само звездите.

Доломитите

Много често планините стават известни не само заради височината им, но и поради красотата на ландшафта и достъпността им за туризъм. По тези показатели лидери в Европа са Алпите и особено частта им, наречена Доломити. Планинският масив на площ от 15 900 км², с дължина около 150 километра и включващ 18 върха над 3000 метра, притежава няколко десетки ски-курорта с обща дължина на трасетата около 1260 км.

Пенинските Алпи

Най-известните курортни градове и комплекси в Пенинските Алпи са швейцарският град Зермат, който дели 4478-метровия Матерхорн с италианския курорт Брей-Червиния. И накрая, невероятно красивият алпийски курорт Сен Мориц в Швейцария, който може да предложи не само много величествени върхове, сред които и най-високият връх в източните Алпи - 4048-метровия Пиц Бернина.

Матерхорн

Планините Гуилин

Едни от най-красивите планини в света са в национален парк Гуилин в Китай. Върховете, някога са били дъно на океан, са слоеве варовик, издигнали се заради силни земетресения. Днес тези отвесни скали се извисяват на около 100 метра, близо една до друга почти вертикално. Те са покрити с растителност, която променя цвета си в зависимост от сезона. В центъра на парка е разположена 152-метровата планина Душиу Фън, чието имеозначава "Самотен красив връх".

Камчатка

Ннай-забележителната верига планини в Русия е Камчатка с нейните вулкани. Някои от тях не са активни, но по-голямата част от тях като Мутновски вулкан (2322 м) или Толбачикски масив (3682) изригват редовно. Така че на панорамите може да видите не само спокойната красота на планинския пейзаж на Камчатка, но също и "диханието" на два вулкана: Плоски Толбачик (3140 м) и 4835-метровата Ключевска Сопка. Между другото последният вулкан е на 7000 години и е най-високият активен вулкан в Евразия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !