По-често се връщат изгубени портфейли, съдържащи повече пари

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 22 юни 2019 в 00:03 2981 0

Кредит pixabay

Учени, изследващи човешкото поведение, провеждат интересно изследване - "губят" повече от 17 000 портфейла в 40 страни по света, за да проверят при какви условия хората биха върнали загубен портфейл и дали сумата пари вътре играе някаква роля.

Резултатите от изследването са публикувани наскоро в списание Science

Алън Кон (Alain Cohn) от Университета на Мичиган и неговите колеги изпращат 13 швейцарски колежани, да "загубят" портфейли в 355 града по целия свят. Всички те са прозрачни, така че съдържанието се вижда без да бъдат отворени. Във всеки от тях се съдържа списък за пазаруване на местния език, ключ, три визитни картички с име и имейл адрес на местен човек. В някои от портфейлите няма пари, а в други има еквивалента на $13,45 в местна валута.

Асистентите дават портфейлите на служители в банки, музеи, пощи, хотели и полицейски управления, заедно с бележка на която пиша "Здравейте, намерих този портфейл на улицата зад ъгъла. Някой сигурно го е изгубил. Бързам и нямам време. Можете ли да се погрижите?". Така те успяват да предадат на служители 17 303 портфейла.

Така изглежда един "изгубен" портфейл и неговото съдържание. Кредит: A. Cohn et al./Science 2019

Кон и екипът му изчисляват "датата на връщане", на базата на имейлите, изпратени от служителите на адреса от визитната картичка в рамките на 100 дни след предаването на портфейла. Те не връщат физически портфейла, но след като опитат да се свържат по имейл, получават отговор, че могат да задържат парите или да ги дарят за благотворителност. 

Средно 40% от портфейлите без пари са обявени за намерени, докато при портфейлите с пари процентът е 51. Тези резултати варират според страните - в Дания 82% от портфейлите с пари са върнати, докато в Кения - едва под 20%. В САЩ 57% от портфейлите с пари са върнати. Мексико и Перу са единствените страни, в които пълните портфейли са върнати в по-малък процент от празните, но това не повлиява статистически на средния резултат.  

Според Нина Мейзар (Nina Mazar), изследовател на поведението в Университета на Бостън, която не е част от изследването, трябва да си зададем въпроса "Кои са общите черти между страните, които проявяват сходно поведение?"

Разпределение по страни на възвръщаемостта на портфейлите. Кредит: A. Cohn et al./Science 2019

Учените провеждат повторна серия експерименти в три страни - САЩ, Великобритания и Полша с около 3 000 портфейла. Този път парите вътре възлизат на $94,15 и броят върнати портфейли се покачва до средно 72%.

За да определят дали алтруизмът има значение при взимането на решението, учените поставят в някои от портфейлите и ключ - безполезен за този, който го открие, но много ценен за собственика. Портфейлите с ключ и пари са върнати в 61% от случаите, докато тези без ключ - в 52% от случаите. Според изследователите това е някакво доказателство за алтруизъм, но не достатъчно за да се обясни защо портфейлите с пари са връщани по-често от тези без. 

Проучване, проведено на 2 525 случайно подбрани хора от тези три страни дава по-добра представа за мотивацията на хората. Респондентите са помолени да си представят, че им се дава портфейл с и без пари и след това им се задава въпросът "До каква степен чувствате, че ако не се свържете със собственика, това ще бъде кражба?". Усещането за кражба нараства заедно със сумата на парите в портфейла, но не се повлиява от присъствието или отсъствието на ключа. Общо, решението да се върне портфейла е по-мотивирано от нежеланието да се чувстват като крадци, отколкото от мисълта за собственика, обобщава Кон. 

Според Мейзар, това проучване надгражда лабораторните изследвания, според които хората особено се стараят да запазят образа, който имат за себе си. Нейната работа доказва, че когато хората попълнят декларация за истинност преди, вместо след като попълнят данните за застраховката на автомобила си, шансът да излъжат е по-малък. Според Мейзар да се въведат мерки, които да се основават точно на тази психологическа особеност са евтини и лесни за приложение. 

Източник: Science news - Lost wallets are more likely to be returned if they hold cash

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !