Подкожната мазнина се очертава като защитник на женския мозък

Ваня Милева Последна промяна на 15 декември 2022 в 00:01 6301 0

Кредит Unsplash

Жените са по-склонни от мъжете да отлагат повече мазнини на места като бедрата, задните части и обратната страна на ръцете. Но тези т.нар. подкожни мазнини предпазват от възпаление на мозъка, което може да доведе до проблеми като деменция и инсулт, поне до менопаузата, съобщават учени.

Мъжете на всякаква възраст са по-склонни да отлагат мазнини около основните органи в коремната кухина, т.нар. висцерална мастна тъкан, която е известна с много по-силно възпалително действие. И преди жените да достигнат менопаузата, се счита, че мъжете са изложени на много по-висок риск от свързани с възпаленията проблеми - от инфаркт до инсулт.

"Когато хората мислят за защита при жените, първата им мисъл е за естрогена", обяснява Алексис М. Странахан (Alexis M. Stranahan), доктор по медицина, невролог в Катедрата по неврология и регенеративна медицина в Медицинския колеж на Джорджия към Университета в Аугуста. "Но трябва да излезем извън рамките на тази опростена идея, че всяка полова разлика е свързана с хормонални различия и излагане на хормони. Трябва наистина да мислим по-задълбочено за основните механизми за половите различия, за да можем да ги лекуваме и да признаем ролята, която полът играе за различните клинични резултати."

Диетата и генетиката са други вероятни фактори, които обясняват различията, които в общи линии се приписват на естрогена, посочва Странахан, автор-кореспондент на изследването в списанието Diabetes на Американската диабетна асоциация.

Тя признава, че откритията са еретични и революционни и дори за нея са изненадващи.

"Направихме тези експерименти, за да се опитаме да установим преди всичко какво се случва първо - хормоналните смущения, възпалението или мозъчните промени."

За да научат повече за това как се получава възпаление на мозъка, изследователите разглеждат увеличаването на количеството и местоположението на мастната тъкан, както и нивата на половите хормони и възпалението на мозъка при мъжки и женски мишки през различни интервали от време, докато напълняват при диета с високо съдържание на мазнини.

Тъй като, подобно на хората, затлъстелите женски мишки имат повече подкожни мазнини и по-малко висцерални мазнини от мъжките мишки, изследователите смятат, че различната структура на мазнините може да е ключова причина за защитата от възпаления, от която се ползват женските мишки преди менопаузата.

Изследователите отново откриват отличителните модели на разпределение на мазнините при мъжките и женските мишки в отговор на диета с високо съдържание на мазнини. Не откриват обаче никакви индикатори за мозъчно възпаление или инсулинова резистентност, които също увеличават възпалението и могат да доведат до диабет, до момента, в който женските мишки достигнат менопауза. На около 48 седмици от живота на мишките менструацията спира и разположението на мазнините при женските мишки започва да се променя постепенно и те започват да приличат повече на мъжките.

След това сравняват влиянието на диетата с високо съдържание на мазнини, за която е известно, че увеличава възпалението на тялото, при мишки от двата пола след операция, подобна на липосукция, за отстраняване на подкожните мазнини. При това не са предприели нищо, което пряко да наруши нормалните нива на естроген, като например отстраняване на яйчниците.

Загубата на подкожна мазнина увеличава мозъчното възпаление при женските, без да се променя нивото на естрогена и другите полови хормони.

В крайна сметка: Мозъчното възпаление при жените напомня много повече на това при мъжете, включително повишени нива на класическите промотори на възпаление като сигналните протеини IL-1β и TNF алфа в мозъка, съобщават Странън и колегите ѝ.

Д-р Алексис Странахан. Kредит: Michael Holahan, Augusta University

"Когато извадихме подкожните мазнини от уравнението, изведнъж мозъците на жените започнаха да проявяват възпаление по начина, по който го правят мъжките мозъци, и жените натрупват повече висцерални мазнини", разказва Странахан. "Това сякаш пренасочи всичко към другото място за съхранение." Преходът се извършва за около три месеца, което в човешки план означава няколко години.

За сравнение, едва след менопаузата при жените, на които не са отстранени подкожните мазнини, но които са се хранили с високо съдържание на мазнини, се наблюдават нива на мозъчно възпаление, подобни на тези при мъжете, отбелязва Странахън.

Когато подкожните мазнини са били отстранени от мишки на диета с ниско съдържание на мазнини в ранна възраст, те са развили малко повече висцерални мазнини и малко повече възпаления в мазнините. Но Сранахан и колегите ѝ не са видели доказателства за възпаление в мозъка.

Един от изводите от тази работа е: Не се подлагайте на липосукция и след това не се хранете с високо съдържание на мазнини, съветва Странахан.

Друг извод е: Индексът на телесната маса, който просто разделя теглото на ръста и обикновено се използва за обозначаване на наднормено тегло, затлъстяване и съответно повишен риск от множество заболявания, вероятно не е много смислен инструмент, подчертава тя. Също така лесен и по-точен показател за метаболитния риск и потенциално за здравето на мозъка е лесното за изчисляване съотношение между талията и ханша, добавя тя.

"Не можем просто да кажем затлъстяване. Трябва да започнем да говорим за това къде са мазнините. Това е решаващият елемент тук", коментира Странахан.

Странахан отбелязва, че новото проучване е разгледало конкретно хипокампуса и хипоталамуса на мозъка. Хипоталамусът контролира обмяната на веществата и показва промени при възпаление от затлъстяване, които помагат за контролиране на състоянията, които се развиват в резултат на това в цялото тяло. Хипокампусът, център на ученето и паметта, се регулира от сигнали, свързани с тези патологии, но не ги контролира, отбелязва Странахън. Макар че това са добри места за начало на подобни изследвания, други области на мозъка биха могли да реагират по много различен начин, така че Странахан вече проучва въздействието на загубата на подкожни мазнини в други. Освен това, тъй като нейните данни показват, че естрогенът не може да обясни защитата, която имат жените, Странахан иска да определи по-добре какво го прави. Едно от подозренията ѝ са ясните хромозомни различия между жените XX и мъжете XY.

В продължение на няколко години Странахан изучава влиянието на затлъстяването върху мозъка и е сред първите учени, които показват, че висцералните мазнини стимулират възпалението на мозъка при затлъстели мъжки мишки и, обратно, трансплантацията на подкожни мазнини намалява възпалението на мозъка. Жените също така имат естествено по-високи нива на протеини, които могат да потиснат възпалението. Доказано е, че при мъжете, но не и при жените, микроглията - имунни клетки в мозъка, се активира при диета с високо съдържание на мазнини.

Странахан отбелязва, че някои смятат, че причината жените да имат по-големи запаси от подкожни мазнини е, за да се осигурят достатъчно енергийни запаси за репродукция, и тя не оспорва тази връзка. Но остават много въпроси, като например колко мазнини са необходими за поддържане на плодовитостта в сравнение с нивото, което ще повлияе на метаболизма, подчертава Странахан.

Справка: Sex Differences in Adipose Tissue Distribution Determine Susceptibility to Neuroinflammation in Mice With Dietary Obesity
Alexis M Stranahan, De-Huang Guo, Masaki Yamamoto, Caterina M Hernandez, Hesam Khodadadi, Babak Baban, Wenbo Zhi, Yun Lei, Xinyun Lu, Kehong Ding, Carlos M Isales 1
Diabetes 2022 Nov 11;db220192. doi: 10.2337/db22-0192.

Източник: Subcutaneous fat emerges as a protector of females’ brains, Medical College of Georgia at Augusta University

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !