Погледнете нагоре тази вечер! Потокът Геминиди ще достигне пика си

НаукаOFFNews Последна промяна на 13 декември 2017 в 11:19 4986 0

Метеорният поток Геминиди от 13 декември, 2013 Снимка: www.space.com

Според традицията, когато си пожелаете нещо под падащи звезди, то ще се сбъдне. 

Но за астрономията това са миниатюрни частици с големината на песъчинки и с консистенцията на пепел от цигара, които се сблъскват с атмосферата и пресичат нощното небе на Земята със пламък от нагорещен газ, спускайки се от космоса, пише Space.com.

Потокът Геминиди е известен като едно от най-зрелищните небесни събития на годината. Той ще достигне своя връх по време на нощните часове на 13 -14 декември. Тънкият полумесец на Луната няма да пречи на гледката за разлика от миналата година, когато потокът достигна максимума си по време на ослепителна "суперлуна".

През последните години този метеорен поток е особено щедър с максимални стойности от 60 до 120 на час за наблюдател при идеални условия, най-важните от които са:

  • Светлинното замърсяване значително намалява броя на видимите метеори, градското улично осветление, например, може да надделее над светлината на много от по-слабите метеори.
  • Високите дървета и сгради също намаляват броя им, а също и облаците.

За щастие, Геминидите са ярки и имат жълтеникав оттенък, което ги прави лесно различими. Те пътуват сравнително бавно, с около 35 км в секунда.

Пикът ще бъде около 2 часа през нощта, но метеори ще има по всяко време след около 22:00. Това е така, защото съзвездието Близнаци, което е радиантът на потока, достига най-високата си точка около 2 часа през нощта.
Като цяло, колкото по-високо съзвездието Близнаци се изкачва в небето, толкова повече метеори е вероятно да се видят.

За разлика от другите метеорни потоци, причината за Геминидите не е комета, а астероид.

Астероид да създава метеорен поток бе нещо невиждано преди откриването на 3200 Фаетон (3200 Phaethon). Описан от НАСА като "потенциално опасен", той премина на около 10 милиона км от Земята на 10 декември.

Въпреки че обектът е с размер 5 километра, няма опасност за нас. Десет милиона километра е много безопасно разстояние. Всъщност, това е по-опасно за Фаетон, отколкото за нас. 3200 Фаетон озадачава учените, защото има характеристики на и на астероид, и на комета. Неговата необичайна орбита го приближава до Слънцето повече от който и да е всеки друг астероид.

Земята пресича потока от отломки на 3200 Фаетон всяка година в средата на декември, което води до гледката на "падащи звезди" от съзвездието Близнаци. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !