Полярните мечки гладуват, докато арктическият лед изчезва (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 03 февруари 2018 в 00:00 5488 0

Кредит Anthony Pagano/USGS

Полярните мечки се нуждаят от морския лед, където ловуват тюлени, а ледената покривка в Арктика видимо намалява, което означава, че мечките трябва да се скитат по-далеч и да остават по-дълго без храна. Те изгарят твърде много енергия, която не могат да си набавят.

През пролетта някои от полярните мечки губят повече от 10 процента от телесната си маса за малко повече от една седмица, съобщава Science news.

Амбициозно изследване на полярните мечки (Ursus maritimus) в Аляска установи, че скоростта на метаболизма им е 1,6 пъти по-голяма от колкото се смяташе, според биолога Антъни Пагано (Anthony Pagano) от американската служба за геоложки проучвания (USGS) в Анкъридж. Тък като телата им горят енергия по-бързо, полярни мечки трябва да изядат допълнително поне един едър морски бозайник от семейството на морските крави, чието тегло достига 300 кг, или 19 новородени тюлени на всеки 10 до 12 дни, само за да поддържат теглото си, съобщават Пагано и колегите му на 2 февруари в списание Science.

Изследването предоставя най-неоспорими данни досега за нуждите от храна на полярните мечки, чийто живот е свързан с годишното разпределение и намаляването на арктическия морски лед, коментира Пагано. Намаляването на годишния минимум лед е с около 14% на десетилетие, което повишава риска за полярни мечки. Тези мечки ловуват богатите на мазнини тюлени, които се хранят и размножават около леда и когато техните местообитания намаляват, намаляват и възможностите за оцеляване и на мечките.

Тази полярна мечка все още дебне тюлени край дупка в морския лед в море Бофорт. Снимка: Mike Lockhart/USGS

Пагано и колегите му използват хеликоптери за търсене на полярни мечки върху леда покрай бреговете на Аляска в море Бофорт. Това са "много изтощителни часове наблюдения през прозореца в търсене на следи в непрекъснатата белота", разказва биологът.

За да проследят мечките, изследователите им поставят камера - яка. Какво правят мечките на морския лед през деня беше най-вече въпрос на предположения, отбелязва Пагано. Събраните клипове показват, че 90% сто от лова на тюлени става от засада, често мечката дебне в близост до дупка в леда, очаквайки да се покаже тюлен за глътка въздух. Видеото е уловило и първите кадри от размножителния период и това, което минава за ухажване между полярни мечки. "Мъжките почти тормозят женската, докато не се предаде", разказва Пагано.

Изследователите също така инжектират всяка мечка с доза от вода с допълнителни неутрони във водородните и кислородните атоми (изотопи). Осем до 11 дни по-късно екипът хваща същата мечка, за да провери това, което е останало от променените атоми. Спадът на следите от специалната форма на кислород показват, че химията на тялото на мечката е  била много активна и че мечката е издишала много въглероден диоксид. (Необичайното формата на водород помага на учените да коригират резултатите от кислородните атоми от загубата на вода (H2O), например, когато мечката уринира.)

Използвайки данни за CO₂ от девет женски, Пагано и колегите му изчисляват скоростта на метаболизъм на полярните мечки през пролетта. Екипът открива, че мечките трябва да поглъщат малко повече от 12 000 килокалории на ден, само за да оцелеят. Тази прогноза добавя около 4600 килокалории на ден към старата оценка. Но само поддържането на теглото не е достатъчно за начина на живот в полярния район. За да оцелеят през бъдещия период на лишения, полярните мечки  трябва да натрупат допълнително тегло през пролетта.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !