Поне 11 вида риби може да имат способността да ходят на сушата

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 13 септември 2020 в 00:01 8813 0

Кредит Zachary Randall/Florida Museum

Костната структура на Cryptotora thamicola със силен таз би позволила придвижване извън водата.

Преди около 430 милиона години водните животни излизат на сушата и изцяло променят бъдещето на Земята. Въпросът как се е случило това винаги е вълнувал биолозите и много от тях проучват дали телата на някои риби са способни на движение на сушата. Данните от ново проучване са публикувани в списание Journal of Morphology.

През 1985 г. учените са изненадани да открият, че видът лъчеперка Cryptotora thamicola живее в дълбоки пещери в провинция Мае Хонг Сон в Тайланд. Подобно на други пещерни животни, C. thamicola са изгубили зрението си, но компенсират със способността да се изкачват по каменисти наклони между различните басейна на пещерата. 

Други риби са развили способността да изскачат от водата и да подскачат за кратко на сушата, използвайки силните си опашки, което понякога прилича на ходене. 

През 2016 г. изследване на начина на придвижване на C. thamicola открива, че те притежават голям тазов пояс, подобно на земните животни и използват най-честата походка на четириногите - десен преден и заден ляв крак се повдигат заедно, последвани от противоположните. В този случай обаче те се движат с перките си, а не с крака. 

Тазът на C. thamicola прилича повече на този на някои земноводни, което позволява движение като на саламандър. Кредит: Zachary Randall/Florida Museum

Закари Рандал (Zachary Randall) от Музея на Флорида се пита дали C. thamicola са развили анатомията си, за да извършват такива движения сами, или това е вродена структура, съществуваща отпреди и в други свързани с тях видове. C. thamicola е единственият познат вид на своя род, но принадлежи на по-голямото семейство Гулеши - Balitoridae, така че Рандал и други изучават костната структура и на други видове от семейството.

В своето изследване учените описват още 10 вида от семейството, които имат достатъчно силни тазове, които могат да поддържат теглото на рибите при ходене извън водата.

"Рибите обичайно нямат никаква връзка между гръбната и тазовата перка", обяснява Рандал. "Но преди идеята беше, че C. thamicola са напълно уникални. Това, което е страхотно за това изследване е, че показва в големи детайли, че силният тазов пояс е по-често срещан, отколкото сме предполагали, в семейство Balitoridae".

Въпреки че Homaloptera bilineata няма силния таз на C. thamicola, Рандал наблюдава, че видът има свой начин на придвижване с перките си. Кредит: Zachary Randall/Florida Musuem

Познати са повече от 100 вида гулеши, така че това е относително рядко срещана черта дори в този клон на рибите. Проучването позволява C. thamicola да се свърже с други свои роднини от семейството. Водещият автор Кали Кроуфърд (Callie Crawford) от Технологичния институт на Ню Джърси отбелязва, че докато физическите характеристики на семейството може да варират от вид на вид, те споделят генетичната способност да се адаптират в средата на бързотечащи води. 

Много видове риба се "придвижват" по водното дъно, но за ходене на сушата е необходима по-различна от обичайната костна структура, която да поддържа теглото на рибата извън водата.

Източник: IFLScience - At Least 11 Species Of Fish Could Walk On Land If They Wanted To

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !