Популярен червен оцветител за храни предизвиква възпаление на червата при мишки

Ваня Милева Последна промяна на 23 декември 2022 в 00:01 2491 0

Установено е, че червеният оцветител Allura Red AC (известен също като FD&C Red 40 или E129) предизвиква колит при мишки. Кредит: Open Food Facts (CC BY-SA 3.0)

Често използван червен хранителен оцветител стимулира възпалението на червата при мишки, установи ново изследване на учени от Университета "Макмастър". Проучването показва, че хроничната консумация на хранителния оцветител може да увеличи податливостта към възпалителни заболявания на червата като болестта на Крон и колит.

Новото изследване се фокусира върху група съединения за оцветяване на храни, известни като азобагрила. Въпреки че повечето азобагрила обикновено се считат за безопасни и нетоксични, няколко проучвания показват, че някои видове азобагрила могат да проявят провъзпалителни свойства при животни. Затова екип от учени се зае да разбере по-добре потенциала на азооцветителите да допринасят за развитието на възпалителни заболявания на червата.

Хипотезата, на която се основават изследванията, е, че азобагрилата стимулират секрецията на серотонин в червата - хормон, за който е известно, че засилва развитието на чревно възпаление. Първата стъпка е да се направи скрининг на няколко азобагрила за потенциалното им влияние върху секрецията на серотонин, като се използват човешки клетъчни култури.

Бяха избрани четири от най-популярните азобагрила, използвани като оцветители за храни: Allura Red AC (известно също като FD&C Red 40 или E129), Brilliant Blue FCF, Sunset Yellow FCF и Tartrazine Yellow. От тях червеният оцветител Allura Red се оказал с най-изразен ефект върху секрецията на серотонин, което накарало изследователите да се съсредоточат специално върху него при по-нататъшни тестове с животни.

Мишки, които са създадени да развият колит, са хранени или с нормална храна, или с храна, обогатена с Allura Red (AR), в продължение на 12 седмици. Количеството на хранителния оцветител, с който са хранени животните, е изчислено спрямо допустимия дневен безопасен прием, известен за хората.

След 12 седмици мишките, хронично изложени на Allura Red, развиват лек колит. Нивата на серотонин в червата също са били повишени, което показва, че този механизъм вероятно е движещата сила на повишеното възпаление.

Откритията са придружени от много предупреждения, които е важно да бъдат разбрани. Първо, не е установено, че периодичното излагане на Allura Red предизвиква колит при мишките. Само хроничната ежедневна консумация в продължение на седмици е довела до чревно възпаление.

Второ, излагането на Allura Red не увеличава податливостта към колит при мишки, които не са били вече създадени да развиват това състояние. Това означава, че хранителната добавка може да бъде фактор за възпалително заболяване на червата само при лица с предразположение към това състояние, било то чрез генетични фактори или фактори, свързани с начина на живот.

Въпреки това водещият автор на изследването Валиул Хан (Waliul Khan) заявява, че резултатите са "поразителни и тревожни". Според Хан възпалителното заболяване на червата се причинява от съвкупността на редица различни генетични фактори, фактори, свързани с начина на живот, и фактори на околната среда, и е правдоподобно да се подозира, че тези хранителни добавки могат да бъдат съответен отключващ фактор при някои хора.

"Това проучване показва значителните вредни ефекти на Allura Red върху здравето на червата и идентифицира чревния серотонин като критичен фактор, който подпомага тези ефекти", отбелязва Хан. "Тези открития имат важно значение за превенцията и лечението на чревните възпаления."

Изследователите все пак подчертават, че тези констатации не са проверени при хора, така че на този етап връзката все още е предполагаема. Въпреки това проучването призовава за повече изследвания на връзката между възпалителни заболявания на червата и синтетичните оцветители в храните, особено по отношение на детските храни.

"Нашите констатации, че излагането на Allura Red през ранния период от живота на мишките предизвиква у тях повишена чувствителност към DSS-индуциран колит, подкрепят схващането, че все по-често ранният период от живота се счита за решаващ период, който влияе върху чувствителността към развитието на възпалителни заболявания на червата в по-късен етап от живота", пишат изследователите в проучването.

"Това е особено важно, тъй като синтетичните оцветители са удобна и евтина алтернатива за производителите на храни, за да направят храните още по-ярки и привлекателни за клиента, особено за малките деца. Тъй като хранителните оцветители са широко разпространени в много храни, които обикновено се консумират от деца, те могат да бъдат изложени на по-голяма експозиция, отколкото възрастните."

Справка: Kwon, Y.H., Banskota, S., Wang, H. et al. Chronic exposure to synthetic food colorant Allura Red AC promotes susceptibility to experimental colitis via intestinal serotonin in mice. Nat Commun 13, 7617 (2022). https://doi.org/10.1038/s41467-022-35309-y

Източник: Popular red food coloring triggers gut inflammation in mice, McMaster University

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !