Потоците лава достигнаха геотермална инсталация (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 23 май 2018 в 09:07 9438 1

Кредит USGS

Три седмици изригването на вулкана Килауеа на Големия остров на Хаваите и местните жители се справят с притесненията с похвално спокойствие.

Все по-голям брой пукнатини продължават да се отварят в земята около Пуна - квартал, разположен в зоната на вулканичната пукнатина на изток от кратера Килауеа - потоци от фонтани от лава, токсични газове и парчетат разтопена скала с размер на хладилник. Евакуациите преминаха гладко, без смъртни случаи.

Но сега ново развитие на изригването предизвика сериозни опасения, съобщи IFLScience.

Геотермалната централа, представена като буквите PGV, е в притесняваща близост с лавовите потоци, което може да се види на неотдавнашната карта на Американската геоложка служба или USGS.

Според системата за аварийна сигнализация Гражданската защита на Хавай, лавата, изтичаща от пукнатина 22, е достигнала ръба на парцела на Puna Geothermal Venture (PGV) - геотермална централа, преобразуваща енергията, която изтегля от подземните води на повърхността през дълбоки кладенци и се използва за задвижване на парна турбина и електрогенератор.

Освен потенциалното унищожение на скъпа инфраструктура, която осигурява част от енергията на острова, навлизането на лавата в PGV може да предизвика експлозивно изпускане на опасни химикали от активните кладенци.

На брифинг за медиите вчера вечерта Том Травис (Tom Travis) от Хавайската агенция за управление при извънредни ситуации обясни рисковете от ситуацията.

"Освобождава се пара, има много токсични химикали, но преди всичко критичният фактор ще бъде сероводородът, един много смъртоносен газ", пояснява Травис.

Травис обясни, че екипът за реагиране е "охладил" четири от петте активни кладенци (10 от общо 11 кладенци), което означава, че подземните тунели, чиито дълбини съдържат гореща комбинация от разяждаща течност, ще се запълнят със студена вода.  

Макар че подземните джобове магма винаги да са съществували в Източната рифтова зона (в края на краищата те дават енергията на геотермалните централи), новите повърхностни потоци подземни лава могат да прегреят тунелите до екстремни налягания. Добавянето на тежка, студена вода отгоре неутрализира налягането, като по този начин се предотвратява изхвърлянето на опасните материали по-долу.

Схема на геотермална централа.

Миналата нощ екипът не успя да угаси петият  кладенец, защото е твърде горещ. Сега се опитват да запушат кладенеца с кал.

Травис добавя, че вече са взети други мерки за безопасност, включително отстраняването на запалими материали, съхранявани в обекта. Най-важното е, че двата големи клапани отгоре на всеки кладенец са запечатани, откакто започна изригването по-рано този месец.

Екипите работят бързо, защото от тази сутрин лавата от друга пукнатина започна да тече към PGV.

Опасностите са реални, но е трудно да не се поддадем на красотата на всичко това.

"Фактът, че имаме магма, която се е изкачила от километри под повърхността и изригва като фонтани от течна скала, е невероятен", споделя Жанин Крипнер (Janine Krippner), вулканолог от Университета Конкорд. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

24.05 2018 в 08:24

"да запушат кладенеца с кал" ? Оригиналът му вероятно е "to kill the well with mud" и само условно може да се преведе като запушване с кал.