Празнуващите мексиканци не са предизвикали земетресение

НаукаOFFNews Последна промяна на 21 юни 2018 в 10:28 3355 0

Източник: The18

Съобщението, че въодушевени футболни фенове са предизвикали земетресение в Мексико Сити в неделя (17 юни), няма научно основание. Единственото, което може да са предизвикали е само шум и врява, заяви сеизмичен експерт, цитиран от Live Science.

В неделя сутрин мексиканският национален отбор по футбол вкара победния си гол срещу Германия в шампионата за Световната купа в Русия. Минути по-късно, няколко сеизмографи около Мексико Сити отчетоха за активност, която приличаше на малко, изкуствено земетресение, съобщи tweet от Института по геоложки и атмосферни изследвания в Мексико. 

Институтът добави, че малкият трус "е с изкуствен произход" и вероятно е "поради масовото скачане". Много медии споделиха твърденията на института в понеделник. НаукаOFFNews се въздържа.

Отчетената сеизмична активност, разпространена като следствие от футболните страсти.

Въпреки че не е невъзможно човешката дейност да предизвика лек трус (при пълнене на големи язовири, добив на полезни изкопаеми и др.), изглежда не е такъв случаят в Мексико, сочи нов анализ.

Според Сюзан ван дер Лий (Suzan van der Lee), професор по науки за Земята и планетарни науки в Северозападния университет в Илинойс, наличните сеизмични записи не подкрепят твърденията, че има земетресение, което е причинено от масовото празнуване. Ван дер Лий заяви за новинарския сайт Newswise , че много от сеизмографските изображения, разпространявани в Twitter и в медиите са записани от малки сеизмометри, инсталирани в частни домове.

"Регистрираният сигнал може да е свързан с реакцията на гола на семейство или двойка, но сигналите със сигурност не произтичат от масово подскачане", пояснява Ван дер Лий. "Убедителни доклади за сеизмични сигнали от празнуващи фенове се правят близо до стадиони, където се събират много фенове, а не от хора, които гледат телевизия у дома си".

Сеизмометрите, които първоначално съобщиха за футболното земетресение, се наричат "Raspberry Shake" и обикновено се използват от аматьори, които ги инсталират в мазето на жилищни сгради, отбелязва Ван дер Лий.

Ван дер Лий преглежда и професионалните данни, събрани от сеизмометри в Националния независим университет на Мексико в Мексико Сити, и не забелязва забележимо повишаване на сеизмичната активност по време на мача, съобщава Newswise.

Сеизмографска станция в град Гуереро, на около 225 километра от Мексико Сити, също отчита скок в сеизмичната активност по време на мача. Съвсем случайно в Гуереро е имало земетресение с магнитуд 2.8 по време на мача за Световната купа (и още едно по-голямо земетресение предишния ден).

"Предполагам, че земетресението в Гуереро, записано от станцията в 39-та минута на мача, земетресение с магнитуд 2,8 е вторичен трус след земетресението с магнитуд 4,3 предния ден", заяви Ван дер Лий. "Напълно естествено земетресение, което съвпадна с мача случайно".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !