Преди 52 милиона години странни примати са живели в пълен мрак в Арктическа Канада

По време на еоцена Арктика е била топло, блатисто място, в което тези примати са намерили дом

Ваня Милева Последна промяна на 27 януари 2023 в 00:01 3696 0

Илюстрация на Ignacius dawsonae. Кредит: Kristen Miller, Biodiversity Institute, University of Kansas

Анализът на вкаменени зъби от остров Елсмиър, Канада, разкрива, че изчезналите роднини на човекоподобните маймуни са достигнали Арктика в период, когато климатът е бил по-топъл.

Илюстрация на Ignacius dawsonae. Кредит: Kristen Miller, Biodiversity Institute, University of Kansas

Живеещи на дървета роднини на приматите са живели в блатисти гори в Арктика преди 52 милиона години, когато климатът е бил с около 13 °C по-топъл от днешния.

"Тези същества са първите и единствените познати роднини на приматите, които са стигнали до Арктика", отбелязва Кристен Милър (Kristen Miller) от Канзаския университет.

Приматите са потомци на подобни накатерици бозайници, оцелели след масовото измиране, което е убило повечето динозаври преди 66 милиона години.

Късноранноеоценските фосилни находища, от които са добити описаните тук екземпляри, се намират на централния остров Елсмиър близо до Бей Фиорд (черната звезда на увеличената карта на Елсмиър е показана като вложка). Кредит: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0280114.g001 

Милър и колегите ѝ правят снимки на около 40 вкаменелости на зъби и челюсти, събрани преди това от остров Елсмиър, Канада, който се намира в рамките на Северния полярен кръг. Предишни изследвания са датирали вкаменелостите отпреди 52 милиона години, но не са установили от какъв вид са.

Използвайки статистически анализ за сравняване на размера и извивката на вкаменените зъби с тези на изчезнали и живи роднини на приматите, екипът открива два нови вида роднини на приматите, които нарича Ignacius mckennai и Ignacius dawsonae по името на палеонтолозите, които първи са ги събрали.

"Бозайниците имат много сложна анатомия на зъбите, което означава, че можем да използваме зъбите като улики, за да различим един вид от друг", обяснява Крис Биърд (Chris Beard), също от Университета в Канзас.

Други видове от рода Ignacius са открити на други места в Северна Америка, но точната им връзка със съвременните примати е спорна.

Анализът на екипа показва, че живеещите в Арктика видове вероятно са еволюирали от подобен на катерица прародител, който със затоплянето на климата е мигрирал на север от районите със средни ширини в Северна Америка. В сравнение с общия им прародител I. dawsonae би бил два пъти по-голям, а I. mckennai - четири пъти по-голям, подчертава Биърд.

Анализът на зъбите разкрива също така, че съществата вероятно са еволюирали до хранене с твърди ядки и дървесна кора, за да се справят с липсата на по-меки плодове - предполагаемата предпочитана храна - през шестте месеца, когато слънчевата светлина липсва толкова далеч на север.

Откритията дават представа за това как животните могат да се справят с глобалното затопляне.

"Няколко вида животни вероятно ще се придвижат на север в Арктика, но много други няма да могат да го направят - по същия начин, по който нашият вид Ignacius е успял, но много други примати, живеещи на по-ниски географски ширини, не са успели", посочва Биърд.

Други животни, живеещи на остров Елсмиър по това време, са крокодили и тапири, посочва Милър.

"Това е от значение за разширяване на перспективата ни за биологията на приматите и географските им ареали в миналото", коментира Кенет Роуз (Kenneth Rose) от Университета "Джонс Хопкинс" в Мериленд. "Диагнозите на двата нови вида са подходящи и научно обосновани. Изводите за начина на хранене са обосновани."

Справка: Basal Primatomorpha colonized Ellesmere Island (Arctic Canada) during the hyperthermal conditions of the early Eocene climatic optimum
Kristen Miller,Kristen Tietjen,K. Christopher Beard
PLoS One, Published: January 25, 2023
https://doi.org/10.1371/journal.pone.0280114 

Източник:

Early relatives of primates lived in the Arctic 52 million years ago, New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !