Представяне на Института по астрономия на БАН

НаукаOFFNews Последна промяна на 15 октомври 2018 в 15:19 2271 0

Заповядайте на представянето на Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория в кампанията “БАН представя институтите си”.

Събитието ще се проведе на 17 октомври (сряда) в зала „Проф. Марин Дринов” (Големия салон) на БАН на адрес ул. “15 ноември” №1.

Програма:

13:30 - “Знаете ли че...?” с проф. Невена Маркова На популярен език и с богат илюстративен материал под формата на анимации, симулации и оригинални астрономически изображения, гостите ще се запознаят с най-интересните обекти и явления във Вселената, ще узнаят любопитни подробности за тяхната природа и за това какво е участието на българските астрономи в разкриването на техните тайни. Презентацията има за цел да популяризира научната дейност, извършвана в ИА с НАО, да обогати общата култура и да направи Вселената по-близка и понятна за всички. Макар избраният формат да е ориентиран към журналисти, студенти-журналисти и хора с интерес в областта на научната журналистика в сферата на астрономията и астрофизиката, всеки гост е добре дошъл.

14:00 - Време за въпроси от представителите на медиите към учените, чиято дейност е изложена в презентацията

14:30 - “Съвсем кратка история на Института по астрономия” с проф. Илиан Илиев В презентацията са проследени хронологично основните моменти в развитието на Института от средата на миналия век до наши дни. Специално място е отделено на постигането на основните му задачи – провеждане на фундаментални научни изследвания в областта на астрономията и астрофизиката, обучението на студенти и докторанти, и разпространението на научни знания.

14:50 - “Научни направления и постижения на ИА с НАО” с проф. Евгени Семков Презентацията ще включва: Основни научни направления, по които работят учените в института, научен състав на института, публикации и цитирания за последните години, книги, учебни помагала и ролята на Института в популяризирането на науката.

15:10 - “НАО Рожен - машина на времето” с асистент Пламен Николов Какво представляват „Космическите очи“ на България? Разказ за астрономическите наблюденията с 2м телескоп, неговите инструменти и развитието му през годините. Ще разберем как астрономите изследват природата на Вселената, нейните далечни хоризонти и кога всъщност се правят открития. Време е за „поглед“ към звездите!

15:30 - Директно включване от НАО Рожен

16:00 - Коктейл Гостите на събитието ще могат да разгледат специално подготвена изложба. При подходящи метеорологични условия, желаещите ще имат възможност да наблюдават с телескоп Слънцето и Луната със съдействието на Астрономическа асоциация - София.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !