Президентът Радев стана патрон на съмнителен марсиански проект

НаукаOFFNews Последна промяна на 07 март 2018 в 15:18 8308 0

Събитието „Следваща цел: Марс“ на 23 март ще се проведе под патронажа на президента на България Румен Радев, съобщиха организаторите.

Заглавието на събитието звучи вдъхновяващо, но вероятно съветниците на президента не са се осведомили доколко почтен, солиден и подкрепен с истински възможности и намерения е този проект, защото "Mars One" няма ракети, няма технологии, няма специалисти и не на последно място - пари.  

Предприемачът Бас Лансдорп (Bas Lansdorp), основател на проекта "Mars One" ще се опита и у нас да убеди публиката си, че мечтата му да се основе човешка колония на Марс е реалистична - това, което не успя да направи пред учени, инженери и представители на космическата индустрия, но вероятно вече е успял да убеди президентството.

Инициативата "Mars One" предизвиква основателни съмнения от техническа, финансова и етична гледна точка.

Компанията "Mars One" привлече вниманието на човечеството през 2012 г. с амбициозния си план за завладяване на Червената планета. Това не е просто кацане на марсоход или малка сонда, дори не е и кацане на пилотирана мисия. Целта е създаване на трайна колония. А за колонисти са поканени доброволци, избрани измежду обикновени хора.

Тази близост във времето и възможността всеки да участва в историческото събитие очарова хората. Но доколко е етично да изпратиш доброволци с голям риск за живота им, без право на връщане? И възможен ли е въобще такъв проект - финансово и технически?

Изборът на кандидат-колонистите

Характерна особеност на програмата е, че връщане обратно не се предвижда - участниците в проекта ще са принудени да живеят на Марс до края на живота си. Според първоначалния план първите колонисти ще пристигнат на планетата през 2023 г., сега е обявена 2031 г. като краен срок. 

Сравнително малката по стандартите на космическата индустрия сума за кацане на Марс - 6 милиарда долара - е предвидено да се събере с помощта на телевизионни предавания под формата на риалити шоута и преки предавания на всички етапи по телевизията. Данни за договори между "Mars One" и телевизионните компании обаче няма.

Колонията трябва да е самоподдържаща се: например, преселниците ще ядат храни, отглеждани на място, а кислород за дишане ще бъде извличан от почвата. От Земята ще бъдат изпращани само резервни части и оборудване.

Датата на започване на мисията се отложи от първоначалната 2023 г. за 2025 г., а след това - за 2027, сега е 2031 г..

Тогава трябва да кацнат първите четирима. Превозът се планира да стане с ракета на SpaceX, Falcon Heavy. Първият пробен старт на тази ракета е обявен за 18 януари. Договор със SpaceX също няма.

През 2013 г. онлайн са регистрирани 202 586 души. Това са 200-те хиляди участници на Mars One, които често се споменават. Всъщност това е просто един потвърден имейл адрес. По-късно това надценяване на броя на участниците и процеса на подбор са остро критикувани. Само 4227 (според други източници - 2761) човека са дали такса за регистрация. След това са били помолени да попълнят въпросници и да говорят с видео клип за мотива си да участват. След този етап са останали само 1058 души, което следва вторият тур на избор. В него е необходимо да преминат медицински преглед при собствения си лекар и да се съгласят с публикуването на профила си. След тези две стъпки за интервюта остават само 660 души. Постепенно са били избрани крайните 100 участника.

Ирландският физик Джоузеф Рош (Joseph Roche), един от 100-те финалисти на мисията до Марс "Mars One", в интервю през 2015 г. година заяви за медиите, че той смята мисията за измама. Рош притежава докторски степени по физика и астрофизика. Той сподели, че много от кандидатите са платили, за да бъдат поставени в списъка, а проектът е провал - финансово и организационно. Той остро критикува несериозния подбор на кандидатите

"Преминавайки през процедурата за подбор, вие получавате точки, но единственият начин да ги получите е чрез закупуване на стоки с марката "Mars One" или дарение във фонда ... През февруари, финалистите получиха списък с полезни съвети и съвети за справяне с пресата. Там се казва: "Ако ви предлагат хонорар за интервюто, Ви молим да дарите 75% от него за Mars One", - разказа Рош.

Но физикът е много по-разтревожен за крайно небрежната процедура за подбор и тестове на бъдещите изследователи на Марс. Вместо многочасови лични интервюта и психологически и психометрични тестове, главният медицински специалист на проекта поговорил с Рош десет минути по скайп, задавайки му общи въпроси по текст за Марс, раздаден преди месец. "Аматьорско видео, небрежно попълнен формуляр за кандидатстване, кратко интервю по скайп - това е цялата информация, която са събрали", - казва ученият. За медицински преглед дори не е ставало дума. За сравнение, бъдещите астронавти на НАСА трябва да са летели най-малко 1000 часа, само за да бъде разгледана кандидатурата им.(прочетете повече: Провалът на мисията Mars One е предизвестен). 

Колко време могат да оцелеят колонистите

Проектът веднага се подлага на остра критика заради нереалистичните си обещания. Още през 2012 г. Wired Magazine оценява плановете на Mars One с 2 точки от 10 възможни точки десетобалната система за реалистичност. 

Независимтехнически анализ MIT казва, че колонистите се умрат след около 68 дни след кацането поради ниско парциално налягане на кислород като същевременно селището е подложено на риск от пожар поради високата моларна фракция кислород. Дори ако това не се случи, тежестта за поддържане на колонията ще се увеличава експоненциално поради необходимостта да се изпраща оборудване за ремонт.

Не са за подценяване и психологическите проблеми при такова пътуване. Експериментите показват, че доброволци, изпратени в частична изолация за повече от една година на симулирана космическа мисия, са засегнати от множество психологически проблеми като апатия и дори агресия.

От Mars One обявиха, че въпреки критиките, продължават да считат мисията за възможна. Но изследователите опровергават това твърдение: "Планът на мисията Mars One, както е описан на техния уеб сайт и другаде от господин Лансдорп, е невъзможен." Нещо повече - в интервю за Mars One д-р Норберт Крафт нарича [около 03:50] проекта "фалшив и изфабрикуван" ("fake").

Представа на художник за Phoenix, космическият кораб, който се приземи на Марс.

До колко проектът е осъществим технически: Железният триъгълник

През август 2015-та на годишната среща на "Марсианската общност" ръководителят на компанията Бас Лансдорп в дискусия с двама космически инженери от Масачузетския технологичен институт се изясни, че "Mars One" не е наясно как ще осъществи своите цели и дори не прилича на добре обмислен план.

От едната страна са шефът на мисията Бас Лансдорп и космическата консултант Бари Фингер от Paragon Space Development Corporation. Последният проведе наскоро за Mars One проучване на нуждите на животоподдържащите им системи. С позицията на Mars One не са съгласни Сидни Ду (Sydney Do) и Андрю Оуенс (Andrew Owens), които от Масачузетския технологичен институт. Техният нов анализ използва декларираната стойност на програмата (6 милиарда долара) от гледна точка на модела "железен триъгълник" за управление на проекти.

 

Тройствената ограниченост или "железният триъгълник" описва съотношението между съдържанието (целите), разходите и времето на изпълнение на проекта. Качеството не трябва да се променя в случая. Промяната на една от страните на триъгълника засяга другите.

Изпълним проект е този, в който целите се постигат в приетите граници на разходите и време за изпълнение. Така Mars One заявява: за да се доставят четирима души до 2031 (13 години, считано от сега) на повърхността на Марс, се нуждаем 6 млрд долара. За всеки следващи две години се планира изпращането на още четирима и да се похарчат по 4 милиарда долара. Цената е 6 милиарда и 4 на всеки две години. Целта - създаването на колония на Марс. Срокът е 2031 г. (вече).

Основният изследователски въпрос е: може ли проектът Mars One да бъде изпълнен при тези ограничения?

Доводите на Mars One са добре известни. От гледна точка на времето Лансдорп заяви, че когато бе изпратен човек на Луната, НАСА е разполагала с по-малко време. Във връзка с целта, Mars One планира да използва съществуващите технологии: ракети и системи за кацане - система за кацане, подобна на тази, използвана за марсоходите "Curiosity" и животоподдържащи системи, използвани на Международната космическа станция.

 Все пак, това не е вярно.

 

Лесно може да се сравнят амбициозните планове на Mars One с досега съществуващите постижения на държавните и частните агенции.

 

Налице ли на нужните технологии

Предизвиква съмнение и аргументът за съществуването и достъпността на необходимите технологии.

Кацането не е толкова просто.

НАСА в началото на юни тества спирачен апарат, своеобразна "летящата чиния" - LDSD - надуваема част с най-големият парашут, правен някога, който агенцията разработва за кацане на Марс на тежки товари. Това е вторият тест, на който парашутът се разкъсва на парчета. Това означава, че проблемът със спускането на големи товари на Червената планета не е решен засега.

До този момент на повърхността на Червената планета са кацали само безпилотни апарати. Най-големият от тях - роувърът "Кюриосити" е с маса 899 кг. "Умният" роувър на Mars One ще тежи 2500 кг, а още 4200 кг е нетната маса на капсулата на Dragon. Общо това е 6700 кг, 7,5 пъти повече от "Кюриосити". Капсулата със животоспасяващата система ще тежи 7434 кг. Това е повече от общото тегло на всички апарати, успешно приземили се на Марс досега. За да се осъществят плановете на Mars One се изисква качествен скок.

Марсоходът се предвижда да подготви терена за колонията. "Умният" марсоход и други системи на Mars One трябва да имат безпрецедентна надеждност. По правило, МКС може да издържи около 3 месеца, докато някой космически транспортен кораб не докара необходимите части или цели блокове за повредените системи за поддържане на живота. Mars One няма да получава никакви нови части около 26 месеца, 8,7 пъти по-дълго. В резултат на това ситуацията ще изглежда като логистичен кошмар, в който е заложено много по-малко доставки, дори при 2 пъти по-надеждна техника. Без производствени мощности на Марс стратегията за еднопосочен билет е неосъществима.

Космическият логистистичен анализ, проведен от докторантите от Масачузетския технологичен институт показва, че най-оптимистичният на сценарий изисква 15 ракети Falcon Heavy, които ще струват около 4,5 млрд. долара.

Те стигнаха до заключението, че надеждността на контрол на жиснената среда и системите за поддържане на живота, нивото на технологичната готовност и способността за усвояване на местните ресурси ще трябва значително да се подобрят. 

В отговор Лансдорп уточни, че "ние няма да правим, мисля, текущия дизайн на мисията" и че целта на Mars One не е да се изпратят хора до Марс през 2027 (сега срокът е 2032) за 6 милиарда долара и за 14 старта. Нашата цел е да изпратим хора до Марс". Явно съдбата им след това не занимава предприемача.

Какво казват астронавтите

През януари 2014 г. немският бивш астронавт Улрих Валтер остро разкритикува проекта по етични съображения. В интервю за Tagesspiegel, той оценява вероятността някой да достигне на Марс жив само на 30%, а след това оцелелите имат шанс да преживеят повече от три месеца по-малко от 20%. Астронавтът заяви: "Те правят пари с това [TV] шоу. Те не се интересуват какво се случва с хората в космоса ... Ако моите пари от данъци се използват за такава мисия, бих организирал протест".

Бившият астронавт Бъз Олдрин заяви в интервю, че иска да види хора на Марс през 2035 г., но не мисли, че Mars One ще бъдат първите, които да го постигнат. 

Защо проектът е несериозен

  1. Няма текущо финансиране, както и източници за бъдещо финансиране. Приходите, които компанията е получила от продажба на стоки с марката "Mars One" , дарения и финансиране кампанията в Indiegogo до 4-ти юли 2016 г. са общо 928 888 долара.
  2. Mars One не разработва космически кораб или ракета и няма каквито и да е сключени договори с компании, които биха могли да предоставят космически кораб или ракета.
  3. Макар Mars One да посочва SpaceX като доставчик, компанията на Илън Мъск няма договори с Mars One в една индустрия, в която договорите обикновено се планират десетилетия по-рано.
  4. Организацията не споделя дали има изследвания за последиците от микрогравитация върху екипажите по време на полета или намалената гравитация на повърхността на Марс, няма представа как екипажите биха могли да оцелеят при повишената радиация на Марс, прашните бури и т.н.

Но най-опасното не е, че провалът на мисията е неминуем. А защото този провал ще убие вярата и мечтите на хората и ще хвърли сянка върху следващите проекти, които вероятно ще са  много по-сериозни.

Цената на билетите за презентацията на Бас Лансдорп на 23 март в Sofia Event Center е от 90 лв. (промоция) до 280 (вип).

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !