Пробите от астероида Рюгу съдържат 20 аминокиселини - градивни елементи на живота

Ваня Милева Последна промяна на 08 юни 2022 в 00:01 10335 0

Хаябуса 2 и Рюгу
"Хаябуса 2" и Рюгу - концепцияна художник. Кредит: JAXA

Повече от 20 вида аминокиселини са открити в проби от японската космическа сонда "Хаябуса 2", донесени на Земята от астероид в края на 2020 г., съобщи служител на министерството на образованието на Япония, цитиран от Japan Times.

Пробите са от астероида Рюгу, на около 300 милиона килонетра от Земята, събрани от космическия кораб "Хаябуса 2" при кацането му през 2019 г. Мисията успя да върне около 5,4 грама проби от повърхността и малко под нея на астероида.

Мисия "Хаябуса 2"

Според Института за космически науки към Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA), мисията на изследователя на астероиди "Хаябуса 2" е насочена към откриване на произхода и еволюцията на Слънчевата система и началото на живота. Освен това мисията има за цел да създаде технология за изследване на дълбокия космос.

Като продължение на космическия кораб "Хаябуса", "Хаябуса 2" е проектиран да върне проби от астероиди тип C и да изследва произхода на планетите, водата на Земята и източника на живот.

По принцип мисията "Хаябуса 2" следва метода на връщане на своя предшественик и го подобри малко, за да повиши надеждността, за по-голяма точност и съгласуваност.

Проби от Рюгу. Кредит: JAXA

Основната мисия на "Хаябуса 2" е да наблюдава астероида тип C (162173) Рюгу, за който се смята, че се състои от органична материя и вода от времето, когато Слънчевата система е започнала да се формира преди милиарди години. Втората цел на мисията е да проучи произхода на водата на Земята и да установи откъде първоначално е дошла органичната материя, отговорна за началото на живота.

Космическият кораб пристигна до астероид Рюгу на 27 юни 2018 г. и събра проби от астероида след извършване на две кацания през 2019 г. мисията успя да достави астероидни проби на Земята на 6 декември 2020 г. и след това продължи с новата си мисия, наречена "Разширена мисия", която се очаква да продължи повече от 10 години.

Аминокиселините, открити в пробите от Рюгу

Геологът Хисайоши Юримото (Hisayoshi Yurimoto) от Университета Хокайдо докладва за мисията на конференцията за лунни и планетарни науки, проведена в Тексас през март и описва пробите от Рюгу като най-първичния материал в Слънчевата система, който са изследвали, съобщава Space.com.

Астероидът Рюгу („Дворец на дракона“). Кредит: ISAS / JAXA

Статия в Gizmodo разкрива, че учените са открили редица аминокиселини в скалните проби, които мисията "Хаябуса 2" е докарала от далечния астероид. Аминокиселините са градивните елементи на протеините, които създават основни органични молекули за живота. Древните скали на Земята също ги съдържат, предлагайки първите доказателства, че подобни молекули съществуват върху астероиди, пристигнали на планетата преди милиарди години.

„Нашата крайна цел е да разберем как органичните съединения са се образували в извънземната среда“, разказва геохимикът Хироши Нараока (Hiroshi Naraoka) от Университета Кюшу в Япония в съобщение на НАСА от 2020 г.

Това означава, че анализирането на аминокиселини, сяра и азотни съединения е необходимо, за да се изгради история за видовете органични молекули, съществуващи в астероидите.

Учените смятат, че основни органични молекули за първи път са пристигнали на Земята чрез удари на комети и астероиди. Тази хипотеза засега се доказва от пробите, идващи от Рюгу. Докато се анализират повече данни, ще се събира и повече информация за състава на астероида и как се е образувал чрез сравняването им с проби от другия астероид Бенну.

Източник: Amino Acid Found in Asteroid 162173 Ryugu Sample That Japan's Hayabusa2 Mission Brought to Earth From Its Space Probe
Margaret Davis, The Science Times

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !