Пушенето на марихуана е свързано с по-висока концентрация на сперматозоиди

НаукаOFFNews Последна промяна на 07 февруари 2019 в 08:46 10342 0

Сперматозоиди. Pinterest

Мъжете, които някога са пушили марихуана, имат по-високи концентрации на сперматозоиди от мъжете, които никога не са го правили, според изследване, направено от сътрудници на Харвардското медицинско училище.

Резултатите от новото проучване, публикувани в списание Human Reproduction, са "несъвместими" с предишни проучвания, които предполагат, че марихуаната има вредно въздействие върху функциите на тестисите при мъжете, коментират изследователите, цитирани от LiveScience.

„Тези неочаквани резултати показват колко малко знаем за ефектите на марихуаната върху репродуктивните функции и реалното влияние на марихуаната върху цялостното здраве. Нашите резултати трябва да се интерпретират с повишено внимание, но те подчертават необходимостта от по-нататъшното проучване на последствията от употребата на марихуана”, заяви доцентът от катедрата по хранене и епидемиология в Харвард и един от авторите на изследването, Хорхе Чаваро (Jorge Chavarro). 

Според проучването понастоящем около 16,5% от възрастните в САЩ използват марихуана, а през последните години се е увеличила драстично подкрепата за легализацията на използването на марихуана за развлекателни цели. Разбирането на здравните ефекти от употребата на марихуана е важно, като се има предвид нарастващото схващане, че представлява малка опасност за здравето. Преди да започнат това проучване, изследователите предполагат, че пушенето на марихуана ще бъде свързано с влошаване на качеството на спермата, но повечето от предишните проучвания, на които разчитат, са фокусирани върху животни или хора,  злоупотребявали с наркотици.

В новото проучване изследователите анализират информацията от 1143 проби на 662 мъже, събрани в периода от 2000 до 2017 г. в Центъра по обща фертилност в Масачузетс. Мъжете, които дават проби от сперма и кръв, отговарят на анкета за това колко често са пушили марихуана или са употребявали други дроги.

Като цяло, малко над половината от мъжете (55%) съобщават, че някога са пушили марихуана през живота си, а 11% казват, че и в момента пушат марихуана.

Изследователите откриват, че мъжете, които съобщават, че някога са пушили марихуана, имат средна концентрация на сперматозоиди от 63 милиона сперматозоиди на милилитър сперма, в сравнение с 45 милиона сперматозоиди на милилитър сперма от тези, които никога не са използвали марихуана. Само пет процента от пушачите на марихуана имат концентрация на сперма под 15 милиона/мл (границата на нормалното ниво, определена от СЗО) в сравнение с 12 процента от мъжете, които никога не са го правили.

Констатациите са проведени след като изследователите вземат предвид някои фактори, които биха могли да засегнат концентрацията на сперматозоиди, като възраст, пушене на цигари и употреба на алкохол.

Според авторите на изследването неочакваните резултати могат да се обяснят с факта, че умерените дози марихуана влияят върху ендоканабиноидната система на организма, която е отговорна за репродуктивната способност.

„Резултатите противоречат на първоначалната ни хипотеза, но са в съответствие с две интерпретации. Първата е, че ниските нива на употреба на марихуана могат да допринесат за производството на сперматозоиди поради ефекта ѝ върху ендоканабиноидната система, за която е известно, че играе роля във фертилността, но тези ползи се губят при по-високи нива на консумация на марихуана. Също правдоподобна интерпретация е, че нашите резултати могат да отразяват факта, че мъжете с по-високи нива на тестостерон са склонни към рисково поведение, включително пушене на марихуана”, заключават изследователите.

Изследователите също така отбелязват, че тяхното проучване е проведено сред мъже, които са посещавали клиника за репродуктивно здраве, така че резултатите може да не се отнасят непременно до цялото население. Освен това мъжете в проучването сами докладват за употребата на марихуана и е възможно някои участници да не са били честни относно употребата на марихуана, поради социалната стигма или незаконния статут на дрогата в Масачузетс по време на събирането на данните.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !