Раковите клетки могат да бъдат препрограмирани да работят нормално 

Наука ОFFNews Последна промяна на 27 август 2015 в 11:35 7073 0

Кредит wikipedia

Изследователи от клиниката Майо са намерили теоретична възможност да препрограмират раковите клетки, така че те да се върнат обратно към нормалното си състояние.

Научната статия е публикувана в списание Nature Cell Biology (pdf).

Откритието представлява "неочаквано открит нов биологичен механизъм, който осигурява кода на програмата, която може да изключи рака," - казва д-р Панос Анастасиадис (Panos Anastasiadis, Ph.D.), водещ автор и директор на отделение за биология на рака в клиниката Майо.

Учените за успели да дешифрират този код благодарение на откриването на един нов процес. Оказва се, че т. нар.  "агрегиращи (свързващи) протеини" ("adhesion proteins" на схемата горе) E-кадхерин, p120 катенин и наскоро открития PLEKHA7, чиято основна роля е да действат като лепило, което държи клетките заедно, влияят върху образуването и състава на микроРНК молекули.

Микро-РНК (натиснете за по-голяма картинка). Илюстрация: Wikipedia

МикроРНК са малки некодиращи РНК молекули с дължина 18-25 нуклеотида (средно 22). Тези микроРНК контролират различни клетъчни програми, едновременно регулирайки експресията на няколко гени. Изследователите открили, че когато нормалните клетки контактуват една с друга, специфичният набор от микро-РНК потиска гените, които насърчават растежа на клетките.

Но ако клетъчната адхезия се наруши, тези микроРНКи не се произвеждат и клетъчния растеж излиза от контрол, което води до рак .

"Смятаме, че загубата на апикалния (повърхностния) комплекс PLEKHA7 е предшестващо и до известна степен универсално събитие при появата на рака" - коментира д-р Анастасиадис. - "При по-голямата част от туморните проби, които изследваме, извънклетъчната част на молекулния комплекс отсъства, въпреки че Е-кадхерин и p120 катенин са налични. Това е като състезателен автомобил, който има много бензин (E-кадхерин и p120-катенин), но не и спирачка (комплексът PLEKHA7)".

"В това изследване е установена връзка между две области на научни изследвания, които до преди това не са разглеждани в общ контекст - агрегацията на клетките и биологията на микроРНКите. Това позволява да се реши проблем, стоял дълго време пред учените: каква роля играят адхезионните протеини в поведението на клетките" - заяви съавторът на изследването, д-р Антонис Куртидис (Antonis Kourtidis). - "Най-важното е, че това ни предоставя нова стратегия за лечението на рака".

"Ако се възстановят нормалните нива на съответните микроРНКи у раковите клетки, ние бихме могли да възобновим действието на "спирачната система" и така да се възстанови нормалната функция на клетките". - каза д-р Панос Анастасиадис. - "Първите експерименти върху някои агресивни видове рак дават изключително обещаващи резултати".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !