Разкрит е мистериозният произход на птиците, принасяни като дар на боговете в Древен Египет

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 25 септември 2020 в 12:14 6982 0

Кредит pixabay

Честа практика при древните египтяни е да бъдат погребани заедно с мумифицирани птици - дар за боговете Хор, Ра или Тот. Смята се, че птиците, погребани заедно с древните мумии, са над около милион на брой, но досега не беше ясно дали са отглеждани специално с тази цел.

Ново изследване, публикувано в Scientific Reports, предполага, че птиците са били диви, живели на свобода преди да бъдат уловени и мумифицирани. 

"Дали тези птици са били организирано отглеждани или масивно ловени е въпрос на сериозни дебати, тъй като това би имало значително влияние върху икономиката, свързана с набавянето и култа към тях, а ако са ловени, това би представлявало екологична тежест върху популациите на птиците", обясняват авторите в своя труд. 

Хранителните навици на птиците помагат на учените да разгадаят мистериозния им произход - изотопният анализ на перата, костите и лентите, с които са увити мумиите на 20 ибиса и други птици от музей в Лион, разкриват разнообразна диета. С други думи, птиците са се хранили на свобода, а не са отглеждани. 

Изследователите сравняват количествата кислород, въглерод, азот, сяра, калций, барий и стронции в пробите на птиците с такива от човешки мумии от същия период и те се оказват много по-малко екзотични. 

Това предполага, че грабливите птици често са мигрирали извън долината на Нил, докато ибисите вероятно са били постоянна местна популация, но са се хранили в много по-широк район в долината, отколкото хората, които са ги мумифицирали.

Смъртта е изключително важна за древните египтяни, както и животните. Повечето от техните богове приемат форми на животни, а котките и птиците са смятани за въплъщение на божествата на Земята. 

Хората са мумифицирани, за да достигнат до задгробния живот, а мумиите на животни са полагани заедно с тях по няколко причини - като дар към боговете, като храна за живота в отвъдното или за да може обичаните домашни любимци да са заедно с тях в това, което предстои след смъртта. Птиците, анализирани в това изследване, са от тези, положени като жертва към боговете. 

Птиците, откривани при археологически разкопки, са от различни етапи на живота си, което води до идеята, че са отглеждани в плен. Такава практика е споменавана и в някои източници от онова време.

От друга страна има и доказателства на древни изображения на птици, улавяни в природата. Изследване от 2019 г. на ДНК от мумии на птици предполага, че тези прелетни птици вероятно са били опитомени за кратко. Новото изследване дава предимство на втората хипотеза - че птиците са били диви. Това предполага и че древните египтяни са имали широка мрежа от ловци, за да са способни да улавят милиони грабливи птици и ибиси. 

Анализът на химичните следи помага да се надникне в миналото - например азотът в белтъците на животните се набавя почти изцяло от храненето им, докато нивата на въглерод дават идея за това къде са се хранили. 

"От изучените проби изглежда, че мащабно отглеждане на птици за мумифициране е малко вероятно, както посочва и геномното изследване, но също така краткосрочното опитомяване се доказва от широкия спектър стабилни изотопи", заключват учените.

Следващата им цел е да изследват мумии на птици, отглеждани като домашни любимци и като свещени животни и да се сравни дали има прилики между тях и птиците, принесени в жертва.

Източник: Science alert - Study Solves The Mysterious Origins of The Birds Ancient Egyptians Gifted Their Gods

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !