Разкрита е тайната на ''залепените'' телефонни указатели

Наука ОFFNews Последна промяна на 27 август 2015 в 15:41 5543 0

Екип от физици от Франция и Канада е отговорил на въпрос, дълго тормозещ любознателните: защо, ако две дебели книги се съединят заедно само редувайки страниците им, те не може да се разделят.

Очевидно е, че става въпрос за силата на триене, но какво я прави толкова неочаквано мощна, не бе съвсем ясно.

Това не е въпрос само на чисто любопитство, а има практично значение. Всичко е обяснено в изследването, публикувано в arXiv.org.

За експеримента трябва да се вземат две книги с повече страници като телефонните указатели. След това трябва да се свържат книгите, редувайки страниците им. Получава се единна конструкция, отстрани с форзаците на книгите, а по средата - всички страници. Сега задачата е да се дръпнат и да се разделят книгите. Изглежда просто, но нищо не се случва.

Например, експериментаторите от популярното предаване "Разбивачи на митове" (MythBusters) се опитваха да разделят двете страни първо с няколко силни мъже, после връзвайки всяка книга за автомобили, дърпащи в противоположни посоки, а дори са използвани и два мощни танка - и пак без резултат. Вижте видеото на епизода "Phone Book Friction":

Физиците са провели експеримента по всички правила. Те използвали устройство, което може да опъва конструкцията с различна, ясно определена сила, а също и книги с определен брой страници и определени характеристики на материала им.

Освен това изградили математичен модел, който обяснява какво се случва.

Установено било, че колкото повече дърпаме настрани книгата, толкова по-голяма е силата на триене, което ги държи заедно. Въпросът тук е, че книгите се стремят да се затворят, притискайки страниците една към друга. Когато редуваме страниците, те пак се притискат помежду си. В същото време, когато започнем да дърпаме, ние увеличаваме силата, стягаща страниците в книгите.

Това прилича на случая, когато човек с дълга коса плуване под вода, косата му се разстила свободно и леко, а когато излиза от водата, цялата му коса плътно прилепва към главата. Всъщност на същия принцип е развързването на възел - колкото повече дърпаме, толкова повече се затяга, а за да се развърже, напротив трябва да се разхлаби.

Между другото, изследователите обясняват в изследването си, че решаването на тази задача не е от чисто любопитство. Според тях е важно да се разбере структурата и поведението на материалите и особено изкуствено създадените нови наноматериали, които имат приложение в много области на живота.

А това е епизод от предаването QI на британската телевизия, посветено на същата тема. Водещ е Стивън Фрай.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !