Разрешиха загадката на изчезналия малайзийски самолет MH370 (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 15 май 2018 в 13:32 22597 0

Кредит 60 Minutes Australia

Изчезването на самолет Malaysia Airlines полет 370 се счита за една от най-големите мистерии на съвременната авиация. През 2014 г. самолет по редовната линия от Куала Лумпур до Пекин изчезна с 239 пътници на борда, които никога не бяха намерени.

Сега експертна група авиационни специалисти смята, че знае отговора.  

Във популярната програма за актуални теми в Австралия "60 Minutes Australia" водещи експерти по безопасността на полетите заявиха, че пилотът капитан Захари Ахмад Шах (Zahari Ahmad Shah) умишлено се е разбил в Индийския океан, извършвайки престъпен акт на масово убийство и самоубийство.

Старши пилотът и инструктор на Boeing 777 Саймън Харди (Simon Hardy), прекарал последните две години в изследване на инцидента, заяви, че е направил това откритие, като е реконструирал плана на полет MH370 от военен радар. Самолетът избягва откриването си от малайзийска и тайландска армия, като лети, сновейки между границите на двете страни. По протежение на границата предавателят на самолета се изключва, което според Харди, показва ясно умисъла на тези действия. 

Старши пилотът и инструктор на Boeing 777 Саймън Харди извършва серия летателни симулации на последните минути на MH370. (Снимка: 60 Minutes Australia)

В разговора са включени разследващият 30 години въздушни катастрофи Лари Ванс (Larry Vance), професорът по океанография Чарита Патиаратчи (Charitha Pattiaratchi), бившият ръководител на Бюрото за безопасност на транспорта на Австралия, Мартин Долан (Martin Dolan), и международния експерт по въздушна безопасност Джон Кокс (John Cox).

"Тъй като самолетът минава през Тайланд и Малайзия, той се спуска по границата, като се движи отдолу, което означава, че влиза и излиза от юрисдикцията на тези две страни", обяснява Харди.

Преди да изчезне Шах се отклонява от курса и "помаха с крило" над родния си град Пенанг, за което Харди коментира, че е "емоционално сбогуване".

Лари Ванс заяви, че е "уверен", че знае какво се е случило, казвайки, че пилотът "се е самоубил" със самолета на отдалечено място, така че да "изчезне".

"За съжаление, той убива и всички останали на борда и го е направил умишлено", отбелязва Ванс. "Той е закарал умишлено самолета някъде, където е планирал и лети шест часа, за да стигне там". 

Не всеки е убеден. Двама от експертите не са съгласни, че самолетът е изчезнал умишлено и че Шах е прелетял още 115 мили, отколкото първоначално е смятал, като самолетът остава извън текущата зона за търсене.

През март 2016 г. част от останките са изхвърлени край бреговете на Африка. Това е улика, коментират някои, и дава допълнителни доказателства, че Шах е имал контрол над самолета и това не е случайна катастрофа.

"Предната част щеше да е смачкана. Водата щеше да нахлуе вътре и просто щеше да избухне отвътре. Така че това парче дори нямаше да съществува", подчертава Ванс. 

Компанията Ocean Infinity, базирана в Тексас, стартира търсенето на самолета миналия януари, след като издирването, погълнало 200 милиона долара бе неуспешно. Очаква се компанията да приключи разследването си в средата на юни. Длъжностни лица заявиха пред news.com.au, че има "85% шанс да намери следи от останките в нова зона за търсене от 25 000 квадратни километра".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !