„Революционни резултати за Млечния път“ ще обяви екипът, направил първата снимка на черна дупка (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 03 май 2022 в 00:01 19033 0

Колективите на виртуалният радиотелескоп EHT (Event Horizon Telescope) и Европейската южна обсерватория обявиха пресконференция за 12 май в 13:00 часа UTC (18:00 чса бълг. време), на която ще обявят „революционни резултати за Млечния път“.

Макар досега да не се споделят други подробности, вълнението в научната общност е осезаемо и повечето са убедени, че сме на път да видим първото изображение на Стрелец A*, свръхмасивната черна дупка в центъра на нашата галактика.

Колективът EHT, създал първото невероятно изображение на свръхмасивна черна дупка, чудовище в сърцевината на елиптична галактика M87, разположена на 53,5 милиона светлинни години.

Фантастичното постижение бе част от кампания наблюдения, която са се вглеждали и по-близо. На около 26 000 светлинни години от нас, в центъра на Млечния път, се намира свръхмасивната черна дупка Стрелец A*  (Sagittarius A*) и изследователите може най-накрая да са готови да споделят изображението на този космически обект с обществеността.

Когато е направена снимката на центъра на M87, колаборацията на EHT отбеляза, че анализът на Стрелец A* се оказва по-сложен от очакваното. Сега може би най-накрая ще можем да се срещнем със свръхмасивната черна дупка в нашата галактика.

Но може да ни кажат и нещо повече.

EHT успя да разшири броя на радиотелескопите, включени в този проект. Благодарение на една странност на физиката, че две отдалечени радиочинии едновременно може да действат като една с размер, равен на това колко далеч са една от друга. Множеството телескопи в EHT са разпръснати от Антарктида до Гренландия от Хавай до Намибия – така че EHT е буквално с размерите на Земята.

Кредит: Wikimedia Commons

Чрез добавянето на толкова много обсерватории екипът се надява да постигне не само изображения на свръхмасивни черни дупки, но и видеоклипове, показващи как „сянката“, която можем да видим благодарение на радиовълните, всъщност постоянно се променя поради невероятната гравитация на тези обекти. Да се ​​надяваме на видео от центъра на Млечния път може да е малко прекалено в този момент, но повече наблюдения се извършват миналия месец, така че може и да се случи.

Телескопът на Южния полюс до станцията Амундсен-Скот на NSF на Южния полюс. Телескопът е част от масива Event Horizon Telescope. Кредит: NSF

„Това наистина е, както обичаме да казваме, краят на началото или началото на средата, а най-доброто всъщност тепърва предстои. Искаме да увеличим способността на EHT да премине от неподвижни изображения към правене на филми. Представете си, че може да видите как се развива една черна дупка в реално време“, коментира д-р Шеп Доулман (Shep Doeleman), основател на EHT, пред IFLScience, когато колаборацията печели наградите Breakthrough Awards през 2019 г.

Ще разберем след по-малко от десет дена какви всъщност са тези революционни резултати, които, между впрочем, може да наблюдавате тук:

Източник:

 “Groundbreaking” New Milky Way Announcement Coming From First Black Hole Image Team, IFLScience 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !